Nyheter

Kjell Ingolf Ropstad kan bli KrFs nye nestleder

Ropstad er på vei til å bli KrF-toppen. Tunge fylkeslag kan sørge for at han i vår overtar Dagrun Eriksens plass i ledertrioen.

Etter det Vårt Land kjenner til vil Ropstad denne gangen takke ja til å bli valgt. Og det skal nå ligge an til at valgkomiteen innstiller ham. Dette kan skje om svært kort tid.

For to år siden ønsket et stort flertall av KrFs fylkeslag å få 31-åringen fra Aust-Agder inn i KrFs øverste ledelse. Men den gang lå det an til kampvotering mellom ham og Dagrun Eriksen i landsmøtesalen.

Da ville ikke Ropstad stå i veien for Eriksen. Men nå er oppfatningen annerledes. Han skal være klar for kampvotering om nødvendig, men så langt tror ikke partikilder at nestlederkampen vil pågå.

Ikke overraskende ligger det an til gjenvalg for partileder Knut Arild Hareide – og andre nestleder, Olaug Bollestad. Hun ble for første gang innvalgt i ledertrioen forrige landsmøte og sitter trygt.

LES OGSÅ: Sprik om Venstre-valg

Avgjørende runde

Leder i KrFs valgkomité, Trude Brosvik fra Sogn og Fjordane, vil ikke si noe som helst om komiteens konklusjoner. Siden i høst er fylkeslagene blitt hørt to ganger om kandidater til vervene i ledelsen – samt sentralstyret.

– Intervjurundene har pågått inntil nylig, opplyser Brosvik.

Det lyktes ikke Vårt Land å få kontakt med sittende nestleder, Dagrun Eriksen, før avisen gikk i trykken i går ettermiddag. Spørsmål til henne om hun ønsket en ny runde er formidlet via partiets kommunikasjonssjef, men er ubesvart av Eriksen.

Eriksen i 13 år

Vårt Land får imidlertid opplyst at Eriksen helt frem til nå ikke har villet gi slipp på kandidaturet sitt til nye år i ledertrioen. Hittil har hun sittet 13 år som nestleder. For øyeblikket kan bare Høyres Jan Tore Sanner varte opp med lignende nestledertid.

Men grasrota i KrF trykker på for at det nå må være Ropstads tur. Eksempelvis har Rogaland KrF foreslått Ropstad inn i ledertrioen for tredje gang på rad. Flere kjernefylker følger opp. Der er Eriksens navn ute – og Ropstads inne. Blant annet gjelder det Hordaland.

Gardere Ropstad

Vårt Lands kartlegging foran de to forrige nestledervalgene viste at Ropstad samlet støtte fordi fylkeslag – spesielt vestpå – ønsket yngre krefter inn i posisjon. Men til tross for at Ropstad bare er 31 år, har han sittet snart åtte sammenhengende år på Stortinget og inngår i partiets førsteoppstilling av dem som brukes i dueller og krevende debatter.

At det mobiliseres for å få Ropstad inn i KrF-toppen handler også om å sikre plass for mulige partilederemner på sikt. Det dreier seg også om å gardere Ropstad mot at høstens valg skal true plassens hans i toppolitikken.

LES OGSÅ: Dagrun Eriksen med familiepakke foran valget

Usikre topper

Ropstads stortingplass fra Aust-Agder kommer nemlig fra et utjevningsmandat. Selv om nettopp dette regnes som et av KrFs «sikre» utjevningsmandater, kan det være fare på ferde i fordelingen av mandatene ved høstens valg.

Ikke bare Ropstads plass, men også mandatene til flere KrF-profiler kan være mer usikre. Det skyldes både lavere oppslutning for KrF, men også at Sps vekst kan gi dette partiet flere direktemandater enn forrige gang. Da forrykkes det store spillet om hvem og hvor partiene får utjevningsmandater.

LES OGSÅ: Eriksen slo benkekandidat i KrF-kamp

I bobil

Dagrun Eriksen ble overraskende valgt til førstekandidat for Nordland KrF i fjor høst. I helgen meldte NRK Dagsrevyen at hun hadde kjøpt seg bobil og var på vei til sitt nye «hjemfylke» for å drive valgkamp.

Eriksen blant KrFs operative toppolitikere med lengst parlamentarisk erfaring. Hun mistet imidlertid topplassen fra Vest-Agder KrF etter en kampvotering mot Hans Fredrik Grøvan før forrige stortingsvalg.

Men Eriksen fortsatte altså som nestleder i 2015. Hun har blant annet vikariert lengre perioder som KrF-leder mens Knut Arild Hareide har hatt pappaperm og frontet partiet i dueller.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter