Politikk

KrF vil kurse foreldre og øke kontantstøtten

En ny reform for å kurse foreldre, utvidet kontantstøtte og tøff forsvarskamp for barnetrygden. Dette er kampsaker i KrFs familiepakke foran valget.

Nestleder Dagrun Eriksen lanserte en serie med valgsnacks da hun innledet om familiepolitikk under KrFs store landskonferanse lørdag.

Både i Eriksens tale og i siste utkast til partiprogram inntar KrF en «forsvare og forbedre»-holdning til sentrale familiepolitiske støtteordninger.

Kontantstøtten skal økes for barn mellom 1 og 2 år og utvides med tre måneder til totalt 14 måneder. Samtidig åpnes det for dobbel utbetaling per måneder over en kortere periode.

LES OGSÅ: Knut Arild Hareide krever ja fra Erna – viser seg med Støre

Imøtegår integreringskritikk

Eriksen imøtegikk i talen sin all kritikken om at kontantstøtten hemmer integrering ved å holde innvandrerkvinner borte fra arbeidslivet. KrF foreslår i stedet å tilby språkkurs til kontantstøttemottakere med minoritetsbakgrunn. I dag mister disse kontantstøtten dersom de bruker barnepass mens de er på kurs. Det vil KrF endre.

– Også minoritetsforeldre må ha rett til å ta gode valg på vegne av sine. KrF «eier» jo kontantstøtten på et vis, og da plikter vi også å forbedre den overfor nye grupper, sier Eriksen til Vårt Land.

LES OGSÅ: Ber Høyre-landsmøtet finne ny regjeringsmodell

Kamp for barnetrygden

Eriksen har med gru merket seg at både Høyre, Venstre og Frp snakker om barnetrygd etter behov, fremfor dagens universelle ordning.

KrF foreslår å skattlegge barnetrygden – og øke den betydelig. Nestlederen mener man dermed omfordeler pengene – samtidig som ordningen forblir universell.

– Vil dette kunne bli et ultimatum fra KrF i samarbeidsforhandlinger?

– KrF driver ikke med ultimatum, men det vil være en kjempeviktig kampsak for med universell barnetrygd

LES OGSÅ: KrF møter veggen hos Frp-Siv

Unge foreldre

Folk studerer lenger og venter lenger med å få barn. Man må ha vært i jobb en stund for å få foreldrepermisjon. Studenter og unge arbeidsløse faller dermed utenfor ordningen.

– Jeg mener dette er den neste store likestillingssaken som vi kvinner bør kjempe igjennom, sier Eriksen.

I dag blir disse foreldrene kun sittende med engangsstøtte på 32.000 kroner når de får barn. KrF foreslår rett til en minsteforeldrepensjon på drøye 180.000 som utbetales månedlig.

Tvillingforeldre bør dessuten få fire måneder ekstra permisjon.

LES OGSÅ: Minoriteter bruker ikke familievernkontor

Veiledningsreform

Eriksen og KrF ønsker å gå systematisk til verks for å styrke «familien som enhet», og lanserer det Eriksen kaller «en familieveiledningsreform»:

Det betyr lovfestet rett til parterapi/familieterapi innen tre uker, samt at kommunene «aktivt» skal tilby kurs til alle ved første barn og ved ti års samliv. I tillegg skal det tilbys tenåringsforledrekurs.

Nyankomne asylsøkere og flyktninger skal måtte gjennom obligatorisk foreldreveiledningskurs.

Vårt Land har tidligere skrevet om at minoriteter ikke bruker familievernet. Eriksen mener familievernkontorene er en skjult skatt blant velferdsordningene.

– Hadde både foreldre og politikere visst hva vi kunne bidra med, ville vi hatt kø herfra og til domkirken, sa én ansatt ved et familievernkontor til meg, sier Eriksen

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk