Nyheter

Kirkeutmelding = oppsigelse

Kirkeansatte som melder seg ut av kirken kan ikke regne med å få dispensasjon fra medlemskravet. Det slår Bispemøtet fast.

– Kravet om medlemskap for ansatte sørger for at de må tilhøre det fellesskapet kirken er. Det mener vi er viktig når de skal utføre vår kirkes oppdrag og tjeneste, sier preses Helga Haugland Byfuglien.

Etter Kirkemøtets vedtak i april om å åpne for kirkelig vigsel av likekjønnede par, har KA – Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter – fått henvendelser fra flere kirkelige fellesråd som forteller om ansatte som vurderer å melde seg ut av Den norske kirke i protest.

LES OGSÅ: Skal vurdere ansattes utmeldinger

Medlemskrav for nesten alle

Kirkeloven slår fast at alle kirkelige ansatte må være medlem av Den norske kirke (Dnk), kun med unntak av ansatte som utelukkende arbeider på kirkegårdene.

I enkelte tilfeller kan derimot biskopen gi dispensasjon fra dette medlemskapskravet. Praksis til nå har vært å gi dispensasjon for søkere til ledige stillinger som allerede er medlem i utenlandske kirker - i de fleste tilfellene har det vært snakk om kirkemusikere. Hva skjer da når en som allerede er ansatt melder seg ut av kirken, men ønsker å fortsette i jobben?

Uaktuelt for vigslede medarbeidere

For å sikre at dispensasjonssøknader blir behandlet likt i de ulike bispedømmene ble saken tatt opp på Bispemøtet.

– Jeg mener det er veldig viktig å ha orden omkring dette. Slik at det gir forutsigbarhet for de ansatte, sa biskop i Nidaros, Tor Singsaas i forkant av møtet.

Preses Byfuglien forteller at saken ble grundig diskutert. Hun understreker at Bispemøtet venter på avklaring når det gjelder det arbeidsrettslige i saken, men at signalene fra biskopene er tydelig.

– En kirkelig ansatt som melder seg ut av Den norske kirke skal ikke kunne forvente å få dispensasjon fra medlemskapskravet, sier hun.

– Når det gjelder vigslede medarbeidere er det uaktuelt med dispensasjon.

Fire uker etter Kirkemøtets vedtak om å innføre vigselsliturgi for likekjønnede, hadde Dnk mistet nesten 3.000 medlemmer. Også 256 prester oppga at de reagerte så sterkt at de vurderte å melde seg ut og slutte i jobben.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter