Nyheter

– Kirkene er i identitetskrise

Gudstjenesten blir lett et speil av den samtidige kulturen, mener svensk pinsepastor.

– Det handler om fordypelse, sier Peter Halldorf, pinsepastor, forfatter og leder av den økumeniske kommuniteten Bjärka-Säby.

Tilbake til røttene

Han referer til en strømning i svensk frikirkelighet der mange menigheter nå tar inn mer liturgi fra de historiske kirkene i gudstjenesten. Elleve frikirkelige forsamlingsledere og teologer har skrevet boken Søndag: Gudstjenesten inn i en ny tid der de stiller spørsmålet om hvordan frikirkeligheten nå skal gå videre.

– Mange har kommet til erkjennelsen av at det er nødvendig med en fordypelse ettersom våre tradisjoner har så kort historie. I vekkelsesbevegelsene har det ofte vært et brudd med tradisjonene man kommer fra.

Peter Halldorf viser til at vekkelsesbevegelsene på mange måter har vært et korrektiv til det etablerte.

– Og det er nødvendig igjen og igjen i kirkens historie. Problemet er når det skal bygges en forsamling på dette. Da blir det for smalt.

Derfor mener Halldorf at mange frikirkelige menigheter etter hvert havner i en identitetskrise.

– Når det har gått noen generasjoner er det naturlig at det fører folk til å søke tilbake til røttene og stille noe avgjørende spørsmål om hva som er identiteten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tro mot kulturen

Ifølge Halldorf blir det store spørsmålet hvordan frikirkene kan bevare sin egen arv og ikke bli fremmedgjort. Nylig var han på bokturné i Norge og besøkte blant annet pinsemenigheten Jesus Church og Storsalen (Normisjon) i Oslo.

– Det var veldig interessant å delta på gudstjenestene og se hvordan begge forsamlingene på en imponerende måte bevisst forsøker å forme en gudstjeneste og liturgi der de tar vare på de bærende elementene. Samtidig er de tro mot sin egen sammenheng og kultur.

– Form betyr noe

– Hva er grunnen til at frikirker i Sverige blir mer liturgiske?

– Det er en ganske bred enighet i svensk frikirkelighet om at gudstjenestens form ikke er likegyldig. Mange innser hvor sårbare vi er for trender som kommer og går i den moderne kulturen.

Han mener at den frikirkelige gudstjenesten lett blir et speil av den samtidige kulturen. Det er ikke helt uproblematisk.

– Tror vi at formen er likegyldig, da bryr vi oss ikke om det. Men dersom vi tenker at formen er faktisk en viktig del og bærer av innholdet, da kan kulturtilpasning lede til en sekularisering av gudstjenesten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter