Nyheter

Kirken forsterker sin unnskyldning til tater/romanifolket

– Vi erkjenner vår skyld og ber om tilgivelse, sa preses Helga Byfuglien.

«De kristne var de verste», sa Johan, en menig representant for tater/romanifolket, da han ble intervjuet på scenen under fremleggelsen av tater/romaniutvalgets utredning mandag.

Han hadde bodd, under tvang, på Svanviken arbeidskoloni.

Og etter intervjurunden, entret nettopp de kristne scenen. Først ute var preses i Den norske kirke (DNK), Helga Byfuglien.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Erkjenner skyld. – I dag er dagen for å understreke tidligere unnskyldninger, gjenta og forsterke dem. Vi erkjenner vår skyld og ber om tilgivelse, sa Byfuglien, og ramset opp:

• DNK var involvert i det som skjedde.

• Ordinerte prester satt i ulike stillinger, som ledere og i viktige tillitsvalg, i stor grad gjennom Hjemløsemisjonen.

• Foreningsarbeid og pengeinnsamlinger i menigheter bidro.

– VI kan ikke distansere oss fra at DNK direkte og indirekte har vært redskap for alvorlige overgrep og maktbruk. Kirken tapte av syne det kristne menneskesynet i de omfattende forsøkene på å omdanne en hel folkegruppe, sa Byfuglien.

Hun håper kunnskap, som utvalgets utredning, kan lede til endring.

LES OGSÅ: Ber om rettferdige erstatninger

Stille i salen. Deretter entret Helmuth Liessem, generalsekretær i Kirkens Sosialtjeneste scenene.

Kirkens Sosialtjeneste ble til som en ny stiftelse, men i forlengelsen av Norsk misjon for hjemløse (Misjonen), som sto for utførelsen av den statlige fornorskingspolitikken mot tater/romanifolket.

Det ble lav mumling i salen, deretter fullstendig stille. Dette var det de mange fremmøtte fra folkegruppen hadde ventet på.

– På vegne av Kirkens sosialtjeneste beklager jeg på det sterkeste de krenkelser og overgrep som tater/romanifolket ble utsatt for under Misjonen, sa Liessem.

Tre ganger.

– Vi ser at Misjonen aldri tok et oppgjør, aldri ba om unnskyldning. Det er en skam. Om noen står nærmest å ta det oppgjøret, er det oss.

Misjonen ga aldri motstand mot krenkelsene, overgrepene og forsømmelsene mot tater/romanifolket, men var snarere en pådriver for steriliseringen som foregikk blant annet i arbeidskolonien Svanviken, påpekte Liessem:

– Dette beklager jeg. Vi erkjenner at det skjedde seksualovergrep og at folk ble utsatt for krenkende straffereaksjoner.

Fra salen kom det et lite sukk.

– Jeg er kalt over at ord ikke kan dekke eller reparere, men jeg vil gjerne rekke ut en hånd og bidra til å skape noe nytt og tillitsbyggende, sa han, gjentok unnskyldningen og gikk av scenen til applaus.

Utvalgsleder Knut Vollebæk kalte etterpå talen for dagens viktigste.

LES OGSÅ: Ekstremt høy dødelighet blant tatere

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter