Nyheter

Kirkelig toppmøte kan ende i global splittelse

Erkebiskop Justin Welby har innkalt 38 ledere i det verdensvide, anglikanske kirkefellesskapet til krisemøte.

I en hel uke skal de sitte sammen i krypten under Canterbury Cathedral for å løse den gordiske homofili-knuten. Det kan ende med utmarsj for mange av de største anglikanske nasjonalkirkene.

– En splittelse av det anglikanske kirkefellesskapet om homoseksualitet ville ikke være en katastrofe. Gud er større enn våre fiaskoer, men det ville være en fiasko dersom vi ikke unngår et skille, sier erkebiskopen av Canterbury til BBC.

LES MER: Erkebiskopen mistet datter – ble prest

Permanent skisma?

I mer enn 20 år har uenighet om homofili ridd Den anglikanske kirke som en mare. Nå frykter man permanent skisma i verdens tredje største kirkefamilie.

Med historisk utgangspunkt i Church of England omfatter fellesskapet av anglikanske kirker nå 86 millioner mennesker i 165 land, inndelt i 38 provinser. Tyngdepunktet er utvilsomt flyttet fra Europa til Afrika, der mer enn 50 millioner nå tilhører anglikanske kirker.

Og det er de store, anglikanske kirkene i Afrika som representerer motsatsen til mer homofililiberale holdninger og praksis i søsterkirkene i USA, Canada, Australia og delvis i Vest-Europa.

Anglikanerne i USA, kjent som Den episkopale kirke, vedtok i 2009 å godta homofile biskoper og velsignelser av forhold mellom to personer av samme kjønn. Uroen hadde toppet seg da den homofilt samlevende Gene Robinson i 2003 ble utnevnt til biskop i New Hampshire.

LES MER: Biskop: – Ja, jeg støtter venstresiden

Kirker på kollisjonskurs

Den forrige erkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, brukte store deler av sin arbeidskraft på å holde den anglikanske kirkefamilien samlet. Hans etterfølger, den mer teologisk konservative Justin Welby, arvet saken og den skjøre relasjonen mellom nasjonalkirker på kollisjonskurs.

Welby, med bakgrunn som næringslivsdirektør og fra vekkelseskristent menighetsliv i London, omtales som en energisk og pågående leder med utpreget forhandlingstalent.

Siden han tiltrådte i 2012 har Welby, som selv er imot homofilt samliv og likekjønnede ekteskap, måttet bale med på temaet i ulike avskygninger. Som åndelig overhode, uten formell makt over de selvstyrte, anglikanske kirkene rundt i verden, arbeider han intenst for å finne løsninger som forhindrer et endelig «familie»-sammenbrudd.

LES MER: Erkebiskop ut av herreklubb

– Umulig å bygge bro over uenighet

Ikke minst da han i 2014 besøkte en rekke kirker i Afrika, med homofili på agendaen, fikk Welby bruk for sine diplomatiske evner, men det ble tydelig for alle at avstanden i holdningene gjorde det nesten umulig å bygge bro.

Det kom særlig fram da erkebiskopen var i Nigeria, som har den største anglikanske kirke i verden med 18 millioner medlemmer, og i Uganda, der det er 8 millioner anglikanere.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

I disse landene, der myndighetene har innført strengt forbud og strenge straffer for homoseksuelle aktiviteter, er de anglikanske kirkene sterke motstandere av ekteskap mellom to av samme kjønn – og langt på vei støttespillere for myndighetenes kraftige virkemidler i kampen mot homofili.

Nå har erkebiskopen av Canterbury tatt initiativ til et globalt, anglikansk toppmøte for å prøve å finne veier slik at det anglikanske kirkefellesskapet kan videreføres.

Har låst seg inn i katedralkjelleren

Denne uka har kirkelederne låst seg inn i kjelleren til den kjente katedralen i Canterbury i Kent, sør for London. Frykten er stor for at lederne fra seks afrikanske, anglikanske kirker, i Uganda, Kenya, Nigeria, Sør-Sudan, Rwanda and Den sentralafrikanske republikk vil forlate møtet i protest. Da kan det formelle bruddet være et faktum.

– Det er ingenting jeg kan gjøre hvis folk bestemmer seg for å forlate rommet, sa erkebiskop Justin Welby til pressen tidligere denne uka.

I forkant av møtet uttalte han at han vil kjempe for forsoning:

– Men forsoning betyr ikke alltid enighet. Faktisk er det meget sjelden tilfelle. Forsoning betyr å finne måter å håndtere uenighet, og det er hva vi skal gjøre, sa han til pressen.

I 2008 etablerte konservative ledere i anglikanske kirker Global Anglican Future Conference (Gafon). Disse representerer den kompakte majoritet av anglikanere i verden, med nei til homofilt samliv som en av sine merkesaker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter