Nyheter

Kim Friele: Karsten Isachsen var en av de første kirkelig allierte

Karsten bør huskes for at han anerkjente homofile fra prekestolen, sier homoforkjemperen.

Bilde 1 av 2

– Min siste lille samtale hadde jeg med ham senest på fredag. Han holdt til på Geilotun alders- og sykehjem på slutten. Min kjæreste Wenche bor i omsorgsleilighet der, forteller Friele som siden 60-tallet har vært kjent som forkjemper for homofiles rettigheter.

Karsten Isachsen, som døde tirsdag, ble kjent da han på 70-tallet holdt preken under en solidaritetsgudstjeneste for homofile. Han ble advart om at det ville innebære å akseptere homofili.

– Jeg svarte ja uten å nøle. Den kvelden mistet jeg halvparten av norske prekestoler for resten av livet. Og jeg visste det, sa Isachsen i et intervju med Vårt Land i 2014.

LES OGSÅ: «En av vårt tids viktigste trosformidlere har lagt ned pennen for godt.»

– Stort å se gleden over å bli anerkjent

Kim Friele var til stede under gudstjenesten. Hun beskriver det som følelsesmessig opplevelsesrikt.

– Først og fremst fordi det var en milepæl. Jeg hadde hatt å gjøre med kristne homofile siden 60-tallet, og nå kom det en med kappe og krage og anerkjente dem. Det å se gleden hos dem var veldig bra. Det skal Karsten huskes for, sier hun.

LES OGSÅ: Karsten Isachsen: «Eg har valt å leve livet mitt åleine. Det betyr at den tettaste kjærleiken manglar.»

Mange har fulgt etter Isachsen – men Friele mener det krevde mot å fronte denne saken på 70- og 80-tallet.

– Fikk du inntrykk av at det kostet noe for ham å stå for sitt syn?

– Han var mer opptatt av hva det kostet meg å kjempe. Dette var Karsten Isachsens grunnholdning og verdiståsted. Jeg tror ikke han drev og talte etter hvor mange sinte han fikk mot seg. Han var trygg på sitt ståsted og ga aldri uttrykk for noe annet enn at det var selvsagt, sier Friele.

LES OGSÅ: Rekordmange melder seg ut av Den norske kirke

Ga strategiråd

Hun beskriver han som en av de første gode allierte i Den norske kirke. Hun fremhever også hans krav om at Den norske kirke må si unnskyld til de homofile.

– Det betyr mye for den gruppen det gjelder, sier hun.

LES KARSTEN ISACHSENS INNLEGG: «De homofile er berget, de har vunnet kampen. Kirken har tapt. Og mest alvorlig av alt, den har tapt folkets kjærlighet.»

Forholdet til Karsten Isachsen beskriver Friele som tillitsfullt.

– Han var en god samtalepartner og han ga gode råd. Han kunne fortelle meg hva som var klokt og uklokt og hvordan jeg skulle kommunisere slik at budskapet ikke skulle gå hus forbi. Han påpekte stadig at man måtte møte folk med respekt, ellers ville de ikke lytte, sier Friele, som presiserer at de ikke bare snakket om homofilikampen.

– Det var ikke slik at vi oppsøkte hverandre, men vi pratet når vi møttes. Det var rett som det var at vi var samtidig og handlet på Geilo. Da slo vi av en prat, sier hun.

LES OGSÅ: Takker Isachsen for homoinnlegg

– Ikke så galt å dø

Isachsen døde av nyresvikt og hadde i flere år blitt behandlet i dialysemaskin, mange ganger i uken.

– Hvis jeg hadde dødd i forrige uke, ville folk sagt det var tidlig. Skjer det i neste uke, sier de: «Ja, ja, han var 70», fortalte Karsen Isachsens Vårt Lands reporter i 70-års-intervjuet.

– Jeg er ikke sikker på om Karsten Isachsen synes det var så galt å gå bort. Han hadde kanskje en hjemlengsel, sier Friele.

Karsten Isachsen ble 71 år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter