Nyheter

Kan ikke kreve bibelskole i hjemfylket

– Ikke urimelig å måtte flytte, mener Utdanningsdirektoratet.

– Søkere må kunne påregne å måtte reise utenfor den landsdelen de bor i, sier avdelingsleder i Utdanningsdirektoratet, Magne Hopland Engebretsen.

To bibelskoler søkte om oppstart av privatskoler for høsten 2015. Begge fikk avslag, i likhet med alle bibelskoler som har søkt mens den blåblå regjering har sittet med makten.

– Sier dere nei til bibelskoler primært fordi det ikke er behov for dem?

– Vi anser det ikke som urimelig at unge voksne som vi ser på som primærsøkergruppen må reise utenfor landsdelen de bor i, sier Hopland Engebretsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ikke relevant lønnsarbeid

I to av avslagene til bibelskoler skriver direktoratet at «det ikke er et særskilt behov for denne type utdanning i samfunnet og arbeidsmarkedet».

– Vil ikke dette også kunne gjelde for studietilbud som allerede er godkjent?

– Vi følger instruksen fra Utdanningsdepartementet og må vurdere behovet for skolen, om opplæringen er yrkesrettet og om skolen mer naturlig kan søke godkjenning etter andre utdanningslover.

– Dere skriver også «det er eksempelvis lite som tyder på at en overvekt av elevene ved slike skoler går ut i relevant lønnet arbeid etter avsluttet bibelskole». Skal all utdanning gi direkte økonomisk gevinst?

– Når vi går inn og vurderer om elevene kommer ville komme seg ut i arbeidsmarkedet med den utdanningen de tar så ser vi blant annet på arbeidsmarkedets og samfunnets behov. Når det gjelder elevenes utbytte av undervisningen har vi ikke evaluert dette på noen annen måte enn ved at vi har vurdert den faglige kvaliteten på læreplanen.

Les også: Gikk konkurs og måtte stenge – fikk avslag på ny skolesøknad

Avviser innstramming

Statssekretær Birgitte Jordahl (H) i Kunnskapsdepartementet er ikke enig i at regjeringen er strengere enn de rødgrønne når det kommer til bibelskolers godkjenning.

– Det er ingen ting som tilsier at vi har endret forståelsen for kravet til godkjenning. Det er nok heller utformingen av søknadene som gjør at flere har fått avslag.

– Regjeringen er positiv til privatskoler. Hvorfor gjelder ikke det bibelskoler?

– Jeg vil avvise at vi har vedtatt politikk om at vi skal stramme inn på bibelskoler, men alle søknader må vurderes ut fra de kriteriene som står i instruksen vi har gitt til direktoratet.

– Er det nok bibelskoler i Norge?

– Dette vil jeg ikke mene noe om. Er det nok folkehøyskoler? Det er vanskelig å fastsette tall på slikt.

Les også: Ingen bønn for nye bibelskoler

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter