Nyheter

Kaller homo-kjærlighet for ‘heslig’

En erklæring fra Lausanne-bevegelsen omtaler seksualitet utenom ekteskapet mellom mann og kvinne som «heslig kjærlighet». Normisjon vil ikke bruke slikt språk.

– Vi skal leve greit med å være uenige om homofilt samliv, men det er ikke greit å stemple andre menneskers følelser som heslige, sier Paul Leer-Salvesen, teolog og professor ved Universitetet i Agder.

Han reagerer på en artikkel i Fædrelandsvennen lørdag. Den omtaler den såkalte Cape Town-erklæringen fra 2010 der den internasjonale, evangeliske Lausanne-bevegelsen avviser «avgudsdyrkelse i form av avsporet seksualitet». Dette gjelder all seksualitet utenfor ekteskapet mellom mann og kvinne. Og: «Paulus sammenligner renheten i Guds kjærlighet med hesligheten i den falske kjærligheten, som forkler seg i avsporet seksualitet og alt som følger med dette.»

LES OGSÅ: Biskopene advarer om uro og splid rundt homo-vigsler

– Overraskende

43 norske kirkesamfunn og kristne organisasjoner er medlem av Norme (Norsk Råd for Misjon og evangelisering), som i praksis samler dem som forplikter seg på ­Lausanne-bevegelsens grunndokumenter. Den norske kirke er ikke medlem.

– Det er overraskende at de som leder dypt seriøse og folke­kirkelige bevegelser kan stille seg bak denne typen karakteristikker, sier Paul Leer-Salvesen og kritiserer dem som har lest dokument-teksten og ikke har gjort noe for å endre det han kaller nedlatende formuleringer.

LES OGSÅ: 233 prester protesterer

‘Respekt og omsorg’

«Vi i Normisjon prøver å jobbe med språket, slik at vi i det vi skriver, underviser og forkynner faktisk klarer å omtale mennesker med respekt og omsorg samtidig som vi holder fast på den bibelske ­basis vi er forpliktet på.»

Anne Birgitta Langmoen Kvelland, generalsekretær i Nor­misjon, svarer skriftlig når vi sender henne spørsmål om kritikken. Hun henviser ellers til det skriftlige svaret hun har gitt Fædre­landsvennen. Svaret er forkortet her:

«Setningen om avgudsdyrkelse og avsporet seksualitet er imidlertid ikke sitat fra Bibelen, og ikke et språk som Normisjon bruker. Vår tilslutning til Lausanne-pakten innebærer ikke aksept av enhver språklig formulering. Uavhengig av seksuell­ legning og personlige valg ­ønsker vi å omtale mennesker med respekt og omsorg. Vi vil følge Bibelens ord om å være 'sannheten tro i kjærlighet'.»

Hun peker også på oppfordringen som Cape Town-erklæringen gir til pastorer og kristne ledere om å «forstå og ta opp de dype hjertespørsmål som angår identitet og erfaring, og som trekker noen inn i homoseksuell praksis;…» og «avvise og fordømme enhver form for hat, verbal eller fysisk mishandling og nedverdigende behandling av homofile mennesker.»

LES OGSÅ: Kirkemøtet stemte for vigsel av likekjønnede

Reservere

Paul-Leer Salvesen mener norske kristenledere burde tatt avstand fra språkbruken allerede i 2010.

– Vet de ikke hva de er med på, må de gjøre noe med det.

– Hva da?

– De må reservere seg mot språket.

– Er det ikke det Normisjon-sjefen gjør?

– De burde gått lenger.

LES OGSÅ: Her er vigselsliturgien for likekjønnede par

Bibelselskapet. Han synes det er spesielt ille at Det norske bibelselskap, som en «sentral og økumenisk institusjon i kirkelandskapet» blir dratt inn i en slik språkbruk.

– Jeg forventer at de sier at de ikke står for dette, sier han.

Generalsekretær i Bibelselskapet, Ingeborg Mongstad-Kvammen, har ikke sett artikkelen, men kjenner seg ikke rammet av kritikken. Organisasjonen er medlem av Norme, men Bibelselskapet kjenner seg ikke forpliktet på dokumenter fra Lausanne-bevegelsen.

– Vi er medlem i flere bevegelser som fremmer global misjon og bibelspredning, uten at vi har synspunkt på detaljer. Vi tar ikke teologiske standpunkt og forplikter oss ikke på noen bekjennelser. Dette gjør vi i visshet om at alle trenger bibler, og den kan vi levere, sier Ingeborg Mongstad-Kvammen.

Les Lausanne-bevegelsens Cape Town-erklæring her.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter