Nyheter

Jensen og Hareide krangler om dødshjelp

Frp går til motangrep etter at Knut Arild Hareide ba Siv Jensen gripe inn og fjerne aktiv dødshjelp fra Frps prinsipprogram.

– Utidig av Hareide, skriver Frps helsetalskvinne Kari Kjønaas Kjos i et innlegg i Vårt Land.

Et debattinnlegg i Vårt Land før helgen har utløst et verdioppgjør mellom Hareide og Frp om åpning for aktiv dødshjelp. Tematikken er såpass brennhet at den kan få betydning for KrFs valg av samarbeid foran neste valg.

– Frp taler med to tunger om aktiv dødshjelp, skrev Hareide i innlegget.

Han fastslo at Siv Jensen ikke lenger kan late som at partiets prinsipprogram ikke går inn for å tillate aktiv dødshjelp.

– Derfor vil jeg utfordre Frp-lederen til å ta steget fullt ut ved å foreslå at standpunktet om aktiv dødshjelp fjernes fra prinsipprogrammet.

LES OGSÅ: – Utidig av Hareide å blande seg inn i Frps prinsipprogram

Instruere Frp-Siv

Etter det Vårt Land får opplyst var Frp-lederen klar til å slå kraftfullt tilbake. Men siden Frp selv er inne i en programprosess der former for dødshjelp igjen kan bli debattema, må partilederen personlig ligge lavt. Og helsetalskvinne Kjos går i rette med Hareide og det hun mener er et KrF-forsøk på å «instruere» Siv Jensen.:

– Denne saken handler ikke om Siv, men om et parti som har rett til å jobbe med sitt program og vedta det punkt for punkt på landsmøte sier hun.

LES OGSÅ: Hareide skriver: «Si nei til dødshjelp, Siv»

Milliardran

KrF-lederens utfall kom kort tid etter at han alt hadde ristet grundig i Frp og beskyldte partiet for et «milliardran» av verdens flyktninger.

– Hvorfor vil du røyke ut Frps syn på aktiv dødshjelp akkurat nå?

– Fordi vi vet at debatten fort kan komme og Siv Jensen i 2009 selv sa at «aktiv dødshjelp ville være lov innen seks år». Her utfordrer vi Frp om svar – akkurat som vi har utfordret SV på ulike verdifelt, svarer Hareide.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiets homonettverk vil ha danske surrogati-tilstander: Søster kan være «rugemor»

Stabilt sideleie

Da partiet behandlet prinsipprogrammet sitt våren 2009, vedtok Frp at «frihet til å bestemme over eget liv betyr også at man bør sikres retten til en verdig avslutning av livet» Derfor ville Frp i «noen situasjoner tillate aktiv dødshjelp regulert av et strengt lovverk».

På Frp-vennlig, kristelig grasrot ble det uro. Og før stortingsvalgkampen samme høst parkerte Jensen temaet.

– Dette ligger i prinsipprogrammet – og der ligger det godt og i stabilt sideleie, sa hun til NRK den gang.

LES OGSÅ: Mener liberalisme baner vei for dødshjelp

Lærte av søndagssaken

Men Hareide frykter at nettopp stillheten kan bli brutt i dødshjelpstriden. Han mener den ferske striden om søndagshandel viser hvordan taushet kan ende i hete oppgjør:

– Saken om søndagsbutikker preget slett ikke valgkampen for snart fire år siden. Men kort etter kom likevel opp som sak fra regjeringen.

– Har ikke Frp litt rett i at det er utidig å blande seg inn i programprosessen til et annet parti?

– Å mene noe om andres politikk gjør vi jo i samtlige politiske debatter.

Hvor mye betyr standpunkter til aktiv dødshjelp for KrFs valg av samarbeidspartnere?

– Det er flere saker som avgjør den debatten. Men nei til aktiv dødshjelp er en svært viktig verdisak for KrF, svarer KrF-lederen.

LES OGSÅ: Frp på sjarmtokt til kristen grasrot

«Våre egne liv»

Frps helsetalksvinne støtter prinsippet om å tillate aktiv dødshjelp. I innlegget i Vårt Land formulerer Kjos seg på Frps vegne og poengterer at saken handler om retten til å bestemme over egne liv.

Kort og kontant avfeier Frp-talskvinnen Hareides vri:

– Jeg nekter å la Hareide definere om mitt liv er verdt å leve om jeg noen gang skulle havne i en slik situasjon, skriver Kjos.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter