Nyheter

IT-gründer truet på livet

Den afghanske IT-gründeren Roya Mahboob (27) ble truet på livet av Taliban, men vil vise jenter at internett kan åpne dører til et nytt og friere liv.

Bilde 1 av 3

Tirsdag holdt Mahboob innlegg på Oslo Freedom Forum, der hun fortalte om de store barrierene afghanske jenter møter når de vil ut av det som for mange ligner et fengsel i hjemmet.

– Jenter i Afghanistan har få muligheter i livet til annet enn å stå til tjeneste for ektefelle og familie. Jeg var heldig som fant en vei ut av dette, sier Roya Mahboob.

Drømmeboks

Som barn i eksil i Iran hørte hun rykter om noe som kunne forandre livet. Dette ble hennes drøm etter at familien returnerte til Herat i Afghanistan i 2003, etter Talibans fall.

– En «boks» der jeg kunne lære, snakke med folk uten å møte dem, og der de jeg kunne kommunisere med ikke engang brydde seg om at jeg var jente.

«Boksen» var internett, og som 16-åring tok hun og en venninne sjansen på å gå inn på den eneste internettkafeen i Herat. Der ble de forsøkt avvist fordi de var jenter, men møtet med PC-en som kunne ta inn hele verden med et taste­klikk tente en drøm og et valg om å la teknologien bli levevei.

LES MER: Snart felles dommen over Norges innsats i Afghanistan

IT-direktør

Drømmen har ført henne fram til en oppsiktsvekkende karriere som forretningskvinne og sosial entreprenør i hjemlandet. Hun har grunnlagt og er direktør for softwareutviklingsfirmaet Citadel Software Company. I tillegg har hun startet Digital Citizen Fund, et ikke-kommersielt fond som skal gi afghanske jenter og kvinner adgang til teknologisk utvikling og læring.

– I et land der kvinner knapt får lov til å arbeide utenfor huset, har det vært mange ødeleggende angrep på meg og mine ansatte. Vi har hatt klienter som har nektet å betale fordi selskapet drives av kvinner, forteller Roya Mahboob, som i 2013 havnet på tidsskriftet Times sin ærerike liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer.

LES MER: Dette er bildet av 15 års forfeilet kamp mot Taliban

Drapstrussel

Men truslene skulle bli verre. Taliban sendte henne først en advarsel om å stenge virksomheten, og deretter en direkte trussel om at hun ville bli drept hvis hun ikke fulgte oppfordringen.

– Taliban truet både meg og mine ansatte. De trodde at frykten kunne drive oss vekk, men vi fant måter å beskytte oss på og fortsette arbeidet.

Roya Mahboob forteller at da hun etablerte et IT-senter på en skole, var elevene entusiastiske, mens foreldrene fordømte aktiviteten. De hadde hørt at internett sprer farlige ideer og holdninger.

– Dette er en holdning Taliban sprer for å stenge vestlige ideer ute fra Afghanistan.

ERIK LUNDE: «Vi glemte Aylan»

Skal utvide

Etter hvert har 27-åringen etablert ni IT-sentre for jenter rundt om i Afghanistan, med planer om å utvide til 40 skoler.

Hun mener at nettopp tilgangen til moderne teknologi for kommunikasjon og læring kan bli en viktig nøkkel for afghanske jenter for å bli selvstendige og økonomisk uavhengige.

– På den måten har vi makt til å endre samfunnet og oppfatningen av kvinner, og gi jenter muligheten til å bygge bedre og selvstendige liv.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Mer fra: Nyheter