Nyheter

– Israel har vunnet

Tostatsløsningen er i realiteten død. Men ingen tør kutte pengestrømmen til Abbas, tror midtøstenforsker Hilde Henriksen Waage.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas vekket oppsikt da han talte i FNs generalforsamling. Abbas sa at Pale­stina ikke lenger var bundet av inngåtte­ avtaler med Israel. Blant dem er Osloavtalen fra 1993.

– Et uttrykk for desperasjon, konstaterer midtøstenforsker Hilde Henriksen Waage.

Hun oppsummerer situasjonen i konflikten mellom Israel og palestinerne på denne måten:

– Israel har vunnet. Palestinerne har tapt.

LES OGSÅ: Israel vil ha nye samtaler med palestinerne

Mangler støtte

Henriksen Waage er professor i historie­ ved Universitetet i Oslo og senior­forsker ved PRIO. Hun er nettopp tilbake fra en måneds forsk­ningsopphold i Jerusalem. Waage­ konstaterer at situasjonen i de palestinske områdene er svært anspent, og hun kaller palestinerne et «splittet folk».

For Abbas er ingen populær statsleder. En fersk undersøkelse­ i de palestinske områdene, publi­sert i Haaretz, viste at bare 16 prosent hadde tillit til hans ­lederskap. I den samme undersøkelsen svarte 71,7 prosent at de ville beholde selvstyremyndighetene, mens 23,7 prosent ville avskaffe den.

LES OGSÅ: Palestinsk flagg heist utenfor FN-bygget

– Hvorfor har ikke Abbas en sterkere stilling?

– Abbas var Arafats kronprins, men har aldri hatt samme status og posisjon blant palestinerne som Arafat hadde, sier Waage. Yasir Arafat var PLO-lederen som ble palestinernes første president.

– Abbas har sittet mange år på overtid, fordi det ikke er holdt noe presidentvalg. Han styrer som en god, gammeldags arabisk leder, med patron-klient forhold, der alle står i et avhengighetsforhold til lederen, og der Abbas­ sikrer posisjoner til sine egne folk. Han begynner dessuten å bli gammel, ingen vet hvem hans arvtaker blir, og det er mange konflikter og et høyt spill rundt ham. Det palestinske folket er i dag et svært splittet folk, konstaterer Waage.

– Hvem tjener på situasjonen?

– Israel. Fra et real- og maktpolitisk ståsted har Israel vunnet konflikten. Palestinerne har tapt: Det blir ingen palestinsk stat, det finnes ingen tro på eller en visjon om det, de får mindre og mindre områder å bo på, og kommer ­under sterkere og sterkere kontroll. Israel holder et jerngrep, og når Abbas kommer med ­utspill slik som i sin FN-tale, kan de igjen trekke på skuldrene og si «hvem skal vi snakke med».

LES OGSÅ: Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

Styrker kontrollen

Waage tolker utspillet fra Abbas’ utfall som et desperat forsøk på å få konflikten med Israel ut av dødvannet.

– I dag er det ingen bevegelse i forhandlingene, Israel styrker stadig kontrollen over de pale-stinske områdene, og Abbas har store problemer med egen oppslutning.

Konflikten prioriteres heller ikke fra USAs side:

– Da Obama talte til FNs generalforsamling, nevnte han ikke engang Israel/Palestina-konflikten. Det er første gang på årevis, påpeker Hilde Henriksen Waage.

Neppe kutt

De palestinske selvstyremyndighetene er tuftet på avtalen som Abbas nå sier han legger død. Osloavtalen fra 1993 ligger også til grunn for den internasjonale, økonomiske­ ­støtten til Palestina.

– Det er denne avtalen som har skapt både hans egen posisjon og de palestinske selvstyremyndighetene. Utspillet er derfor ikke klokt, sier Waage, men tror ikke giverlandene vil ta Abbas på ordet, og kutte pengestrømmen.

– Det internasjonale samfunnet er mer opptatt av de andre, og mer krevende konfliktene i Midtøsten. Og å komme med en slik tale er derfor ikke noe godt sjakktrekk. Men jeg tror særlig Norge, men også de andre i ­giverlandsgruppen, ikke vil kaste bensin på bålet ved å kutte støtten, sier hun.

LES OGSÅ: Netanyahu: Abbas' tale egger til uro

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter