Nyheter

Israel vil ha nye samtaler med palestinerne

Israel er når som helst og betingelsesløst klar til å sette seg ned og forhandle fram en fredsavtale med palestinerne, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

– Jeg er forberedt på å øyeblikkelig gjenoppta fredsforhandlingene, uten noen betingelser overhodet, sa Netanyahu i sin tale til FNs hovedforsamling torsdag.

Palestinernes president Mahmoud Abbas erklærte i FN onsdag at palestinerne vil bryte alle inngåtte avtaler med Israel, også Oslo-avtalen. Netanyahu ber Abbas tenke seg om.

– President Abbas, jeg vet at det ikke er lett, men dette skylder vi våre folk, sa Netanyahu.

LES OGSÅ: Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

– Vil marginalisere

Midtøsten-forsker Marte Heian-Engdal tror imidlertid ikke mye på Netanyahus forsonende fakter.

– Målet hans er å marginalisere palestinerne og framstille dem som de vanskelige, mens Israel er seriøs og forsonende. Men vi må ikke bare se på hva han sier, men på hva Israel faktisk gjør, sier Heian-Engdal til NTB.

Netanyahu har blankt avvist en tostatsløsning, mens byggingen av ulovlige bosetninger på det okkuperte Vestbredden har pågått for fullt.

LES OGSÅ: Palestinsk flagg heist utenfor FN

Senest torsdag ga israelske myndigheter grønt lys til å la hundrevis av ulovlige hus som er bygget på israelske utposter, bli stående, ifølge avisa Haaretz.

Iran

Netanyahu brukte også store deler av sin taletid til å hamre løs mot atomavtalen med Iran. Avtalen vil ikke bringe fred, men gjøre en ny krig i regionen mer sannsynlig, hevder den israelske statsministeren.

– Vi ser en hel verden feire denne dårlige avtalen, med et regime som åpent ønsker å ødelegge oss, sa Netanyahu til FN.

Deretter sto han taus på talerstolen i 45 sekunder for å understreke hvordan Israels protester mot avtalen er blitt mottatt.

– Svaret fra verdenssamfunnet har ikke vært annet enn øredøvende stillhet, sa Netanyahu.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter