Nyheter

– Islamofobi er den nye rasismen

Hat rettet mot muslimer går stadig oftere over grensen til rasisme, mener Bushra Ishaq.

– Jeg har over lengre tid registrert svært mange bekymringsfulle trekk i vestlige land, også i Norge, når det gjelder islamofobi og den typen fordommer rettet mot muslimer, sier Sindre Bangstad.

Han er forsker ved KIFO – institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, og har skrevet bok om rasisme.

Fredag skrev Vårt Land at islamofobi, det vil si frykt for muslimske minoriteter og deres religion, går utover muslimers psykiske helse. Mange føler på angst og stress, selv om de ikke opplever direkte diskriminering. Bangstad viser til statistikken over hatkriminalitet rettet mot muslimer. I 2015 var antallet anmeldte hatforbrytelser i Oslo doblet sammenlignet med året før. De fleste av sakene handler om etnisitet og religion.

LES MER: Muslimer blir syke av islamfrykt

Nice på topp

Den britiske tenketanken Demos gjorde nylig en analyse av engelskspråklige twittermeldinger fra mars til juli i år for å identifisere meldinger med islamofobiske budskap. 49 ord og emneknagger ble brukt som indikatorer for anti-islamske meldinger.

Undersøkelsen viser at det i juli i år ble sendt nesten 7.000 slike meldinger daglig, sammenlignet med 2.500 i april. Det høyeste tallet ble registeret 15. juli – dagen etter angrepet i Nice - med hele 21.190. Også andre terrorangrep i juli, og kuppforsøket i Tyrkia fikk antallet meldinger til å skyte i været.

LES OGSÅ: I retten for å nekte å klippe hijabkledde

Dømt for Facebook-hat

Eksemplene er mange også i Norge.

I forrige uke ble for eksempel en 37 år gammel mann fra Fetsund dømt til å betale 12.000 kr i bot, eller sone 22 dager i fengsel for en kommentar han skrev på Facebook i fjor.

Kommentaren hans «bare å ta ladegrep !!one shot one kill!» ble skrevet under et bilde lagt ut av Fredrikstadavisa som viste en gruppe muslimer som ba under en bro i Fredrikstad.

Den norsk-pakistanske samfunnsdebattanten Bushra Ishaq mener det er viktig at det tas skikkelig tak i muslimhatet.

– Islamofobi er den nye rasismen, sier hun.

REPORTASJE: Islams mest forfulgte retning holder til i Norges synligste moské

Medfødte trekk

Bangstad ved KIFO mener noen former for islamofobi er klart rasistiske, men ikke alle.

– Når det å være muslim anses som et medfødt karaktertrekk som du ikke kan komme unna, eller når det antas at du tenker og handler på bestemte måter fordi du er muslim, da mener jeg det er rasisme. Rasisme er generaliserende og inneholder et element av underordning.

Hvor går grensen mellom hat og kritikk?

– Kritikk slår over i hat når man ser en betydelig grad av generalisering. «En muslim er en muslim, og slik gjør muslimer».

LES OGSÅ: Amerikanske kirker tar oppgjør med rasistisk fortid

Skyves foran

Ishaq er enig med Bangstad, og mener muslimer stadig oftere utsettes for generalisering. Hun mener islamofobien drives fram av blant annet politikere som tyr til populistisk og demagogisk retorikk.

– De skyver muslimer foran seg i vanskelige saker uten at vi har bedt om det. Det er feil å bruke begreper som islamsk terror eller redusere kampen mot ekstremisme til et spørsmål om hva muslimske jenter og kvinner har på seg når de bader, sier Ishaq.

LES OGSÅ: Advarer Europa mot å gå i fellen terroristene setter opp

Krigserklæring

Som eksempel på uheldig generalisering trekker Ishaq frem uttalelser fra Martin Kolberg som i 2009 erklærte krig mot radikal islam.

– Der tar hun beklageligvis feil, å ta avstand fra ekstremisme er ikke generaliserende, sier Martin Kolberg.

– Det er ethvert demokratisk samfunns ansvar å bekjempe all ekstremisme og terror. Min kritikk var rettet mot den delen av muslimske miljøer som var ekstreme. Men hun har rett i at det er i ferd med å utvikle seg en generell mistenksomhet mot muslimer, og det er farlig for samfunnet. Å skape mistanke uten grunnlag er en stigmatisering vi må ta avstand fra. Vi må ikke komme dit at vi snakker om oss og dem, sier Kolberg.

LES OGSÅ: Regjeringen vil ha nasjonal oversikt over hatkrim

Stabilitet

Han påpeker at også muslimene må ta ansvar for de udemokratiske strømningene blant sine egne.

– Det er en forutsetning for et stabilt samfunn i årene som kommer, sier han.

Han er sterkt bekymret for økningen i hatkriminalitet.

– Alle gode krefter må settes inn for å motvirke det, der har vi som politikere et selvfølgelig ansvar, sier Kolberg.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter