Nyheter

– Ingen skal si at de ikke ble advart

Christian Remøy og resten av mannskapet på Bourbon Orca får pris for sin innsats i Middelhavet.

Mannskapet på det norske skipet Bourbon Orca får Annette Thommessens minnepris for 2015 for sine redningsaksjoner i Middelhavet.

I løpet av høsten 2014 reddet mannskapet over 1.900 båtflyktninger fra drukningsdøden utenfor kysten av Libya. Skipet bisto også den italienske kystvakten med å plukke opp omkomne.

– Sårbarheten og hjelpeløsheten til de som ble berget gjorde inntrykk, sa førstestyrmann Christian Remøy til Vårt Land tidligere i år.

LES MER: Her reddes 220 flyktninger

På liv og død

Mannskapet på Bourbon Orca skulle i fjor høst flytte oljerigger utenfor kysten av Libya i Middelhavet. Remøy kjente til båtflyktningene i farvannet, men det kom som et sjokk å havne midt oppe i et daglig drama på liv og død.

– Vi ble sjokkert over det store antallet båtflyktninger og hvor elendige farkoster folk blir stuet sammen på. Eldre og utrangerte fiskebåter som ellers er brukt til dyretransport langs kysten blir fylt opp med mennesker i båser der det har stått sauer og kyr.

Hver eneste dag utover høsten mottok Bourbon Orca nødanrop om kantrede båter og nye båtflyktninger i havsnød. Skipperen måtte daglig ta vanskelige avgjørelser om hvem det kunne være realistisk å redde. Totalt berget de over 1.900 båtflyktninger.

– Sjøfolk har plikt til å redde liv, noe menneskesmuglerne utnytter kynisk når de sender skrøpelige og overfylte båter ut i farlig farvann, sa Remøy tidligere i vår.

LES MER: Har du møtt Chrisitan Remøy?

– Vi advarte

Juryen trekker også fram sjøfolkenes informasjonsarbeid.

– Mannskapet på Bourbon Orca har ikke bare reddet nærmere 2.000 båtflyktninger. De har vært viktige varslere overfor norske, europeiske og internasjonale myndigheter, sier Ingrid Annette Thommessen i minnefondets styre.

Remøy er misfornøyd med nivået på den offentlige redningsinnsatsen, og mener «folk i høye posisjoner» sitter på gjerdet og ser på det som skjer.

– Ingen kan si at de ikke ble advart om det uverdige dramaet som nå utspiller seg, sier han.

I desember i fjor deltok mannskap fra Bourbon Orca på en høring om flyktningsituasjonen i Middelhavet i regi av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Mannskapet har bestemt seg for å gi prispengene på 20.000 kroner til italienske Røde Kors og arbeidet for båtflyktninger på Sicilia og Lampedusa.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter