Nyheter

– Ingen krisetilstand i Libanon

Mens Frankrike har erklært krisetilstand, går hverdagen ufortrødent videre i terrorrammede Beirut, forteller Lars Akerhaug.

Forfatteren av Norsk jihad: muslimske ekstremister blant oss ankom Beirut samme dag som terroren rammet Paris. Dagen før hadde to bomber rammet hovedstaden i Libanon. Ifølge VG ble minst 43 mennesker drept og mer enn 240 såret. IS har tatt på seg skylden.

– Hverdagen fortsetter som normalt. Det er ingen unntakstilstand her, slik som i Frankrike. Libaneserne har levd med denne typen eksistensielle trusler i mange, mange år. Men de lar det ikke prege hverdagen, sier Akerhaug til Vårt Land.

LES OGSÅ: «Hvor var Facebook da det smalt i Beirut?»

– En sunn reaksjon

– Snakkes det ikke om terroren i Paris og i egen by?

– For å være ærlig, så er ikke folk så opptatt av verken Paris eller bombene her. Man er opptatt av sine egne liv, av hverdagen. Folk her har en annen måte å forholde seg til terror på. De lever dessuten i en stat som er relativt svak. Da blir man opptatt av å beskytte seg selv og sine egne, sier han.

På mange måter er dette en sunn reaksjon, mener Akerhaug – selv om den kan høres kynisk ut i Europa.

– I Europa er det en fremmed tankegang. Men jeg tror vi bare må innse at truslene er kommet for å bli, uansett hvor mange handlingsplaner vi trykker opp. Vi må være tålmodige, hverdagen må forstette. Uansett hva vi gjør nå vil det ta lang tid å bli kvitt terrorgruppene, sier han.

Forfatteren mener vi bare må regne med at det vil komme flere terrorangrep og -forsøk i nærmeste fremtid. Det betyr òg at vi må venne oss til en annen type beredskap enn vi har vært vant til.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Idiotisk Facebook-debatt

Akerhaug har ikke fulgt nøye med på den hjemlige debatten etter Paris-terroren, men har merket seg diskusjonen om «hvorvidt man skal skifte profilbilde på Facebook», som han beskriver den. Debatten han sikter til handler om at mange har lagt et fransk flagg oppå profilbildene sine. Dette har blitt kritisert av andre, som har spurt seg hvorfor vi ikke så en lignende reaksjon etter angrep i Midtøsten – som det i Beirut.

– Sørgedebatten er ganske idiotisk, konkluderer Akerhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter