Nyheter

Ikke av kjærlighet, men av ren nød

Her gifter 16-åringen Punam seg med en ung mann hun hittil bare har sett på et dårlig mobilbilde. Det handler ikke om kjærlighet, men om ren nød.

Bilde 1 av 4

De hittil upubliserte bildene fra bryllupsfesten for jenta Punam og gutten Ashok ble tatt i Nepal i fjor av den belgiske fotografen Lieve Blancquaert, som dro med Plan International for å dokumentere det store omfanget av barnekteskap i det lutfattige og jordskjelvrammede fjellandet.

LES OGSÅ: Når barn får skolesekk på ryggen, skjer det noe

Usikre ungdommer

Det kan ved et raskt blikk se ut som en flott og fargerik bryllupsfest der to unge forplikter hverandre til evig troskap. Blikkene forteller en annen side av historien: Dette er to usikre ungdommer som ikke kjenner hverandre, og som er kastet inn i noe de ikke har styring på selv.

– Under seremonien ser ikke Punam og Ashok på hverandre. Jeg kan ikke se noe som helst mellom dem, bortsett fra frykt og stress, forteller fotografen som tok bildene.

Hun møter den foreldreløse ungjenta Punam dagen før bryllupet. Det er en vever og usikker jente som tror hun er 16 år, uten å være helt sikker. På et dårlig mobilbilde viser hun fram bildet av den unge mannen hun skal gifte seg med dagen etter.

LES OGSÅ: Nød og fare tvinger jenter til ekteskap

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den unge brudgommen er spent idet han bæres inn til bryllupsseremonien med jenta han aldri før har møtt. Arrangerte barneekteskap er utbredt i Nepal.
Den unge brudgommen er spent idet han bæres inn til bryllupsseremonien med jenta han aldri før har møtt. Arrangerte barneekteskap er utbredt i Nepal. Foto: Plan International

Arrangert ekteskap

– Jeg er redd jeg ikke vet hva som venter meg. Det var min onkel som fant Ashok og gjorde en avtale med familien hans, forteller Punam, som sammen med sine to søstre har bodd hos en tante etter at foreldrene døde.

Men nå har ikke familien – som tilhører laveste kaste – lenger midler til å la henne bo der. Løsningen er et arrangert ekteskap med Ashok, en ung gutt som tjener drøye 900 kroner måneder på å håndsy sekker på en fabrikk i Bangalore. Ingen vet helt hvor gammel han er, men han ser ut som en tenåring.

– Jeg vil helt sikkert få et bedre liv. Jeg synes det er fint og godt, sier Punam dagen før bryllupet.

LES OGSÅ: – Best at noen barnebruder blir i ekteskapet, mener UNICEF

Kan bli gravid
Samtidig er hun tydelig engstelig. Drakten dekker en liten og vever kropp, som et barn, og hun ser ikke helt ut til å forstå spørsmålet om hva hun skal gjøre for å unngå å bli gravid med en gang.

– Jeg vet ikke hvordan man blir gravid, hvisker hun med tynn stemme.

24 timer senere er hun gift. Brudgommen ankommer sammen med moren, fint oppdresset, men med altfor store sko. Han virker bortkommen og usikker, men snart skal de tynne skuldrene bære ansvaret som mann i huset og den lille familiens forsørger og overhode.

LES OGSÅ: Per Fugelli refses for å forsvare barneeksteskap

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Med tommelen tegner Ashok en stripe med lysende rød sindoor – et kosmetisk pulver – langs skillet i håret til sin unge ektefelle Punam. Den hinduistiske skikken markerer at hun er en gift kvinne.
Med tommelen tegner Ashok en stripe med lysende rød sindoor – et kosmetisk pulver – langs skillet i håret til sin unge ektefelle Punam. Den hinduistiske skikken markerer at hun er en gift kvinne. Foto: Plan International

Hinduistisk symbol

Den første berøringen med Punam er når Ashok med tommelen tegner en stripe med lysende rød sindoor – et kosmetisk pulver – langs hårskillet. Dette hinduistiske symbolet skal følge henne i livet som ektefelle. Den røde streken på hodet viser alle hvilken status hun har. Nå er hun mannen og svigerforeldrenes eiendom.

Ritualet er et nærmest dagligdags fenomen i Nepal, der fire av ti jenter gifter seg før de fyller 18 år. Tross flere grep for å bedre likestillingen i landet, er andelen barneekteskap blant de høyeste i verden. Det voldsomme jordskjelvet i fjor har økt fattigdommen, og gjort jenter og kvinner enda mer utsatte.

Fremmedfrykt

– Det er bra med den store oppmerksomheten vi har fått i Norge den siste uken om barneekteskap. Men det er synd at dette på misforstått vis blir brukt til å nøre opp under fremmedfrykt og hets av islam, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan Norge.

Han påpeker at barneekteskap skjer i mange land med ulike religioner, også blant kristne i store deler av Afrika. Det største antallet barnebruder er i India, med et flertall av hinduer. Det samme gjelder Nepal, der fattigdom definitivt er den største underliggende årsaken til barneekteskap.

– Jenter i krig og katastrofer kommer i en ekstra sårbar posisjon, enten det er i Syria eller Nepal. De er mer utsatt både for menneskehandel og barneekteskap, påpeker generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan Norge.

LES OGSÅ: Hun ble forsøkt voldtatt p åskoleveien

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter