Nyheter

Fugelli skaper debatt om krenkelser

Per Fugelli mener vi må prøve å forstå at barneekteskap er en skikk i deler av verden. Han får refs av selverklært vaktbikkje på venstresiden.

Den kjente sosialmedisineren gjorde det i Dagsnytt 18 tirsdag helt klart at han mener barneekteskap er ulovlig og ikke skal godtas. Like fullt mener han at de som kommer til Norge i barneekteskap må møtes med respekt og god vilje, med sikte på å finne gode ordninger for dem innenfor norsk lov.

LES OGSÅ: Åpner for ikke å skille barneekteskap i Norge

Ikke forkastelig.

– De som følger denne skikken er ikke forkastelige eller moralsk primitive, sier Fugelli til NRK, som en reaksjon mot statsråd Sylvi Listhaugs utsagn om at det er «helt forkastelig at man gifter seg med barn».

– Det er sikkert godt ment fra Per Fugelli, men Unicef mener man må være veldig klar på at barneekteskap er en ordning som er helt uakseptabel, og som man uansett må jobbe for å bekjempe, både i Norge og internasjonalt, sier Merete Agerbak-Jensen i Unicef Norge.

Hun mener det beste er om debatten ikke faller ned i noen av grøftene, der man enten er ensidig forståelsesfull eller fordømmende.

Kritiseres som kulturrelativist.

Fugelli er kjent for sin sterke Frp-kritikk og knyttes gjerne til venstresiden. Han får motbør fra tidligere leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas C. Halse, som nå er uavhengig skribent.

– Jeg er så lei av at kulturrelativister som Per Fugelli klarer å bli sett på som representanter for venstresiden i debatter der grunnleggende rettigheter blir krenket med moralsk eller religiøs begrunnelse, skriver han i et innlegg på sin Facebook-side som er gjengitt i VG.

LES OGSÅ: Ikke min venstreside

Gift som 11-åring.

Halse reagerer på at Fugelli mener det ikke er moralsk primitivt å være for eller praktisere barneekteskap, og på at Fugelli mener retorikken til Listhaug er stygg fordi hun sier at ekteskap med barn helt ned til 11 år er forkastelig.

– Jeg må si at jeg synes det hadde vært forkastelig hvis norske myndigheter ikke hadde vært krystallklare i denne saken. Ikke bare på hva som er norsk lov, men på hva de mener er et moralsk riktig standpunkt, skriver Halse, som gjør det helt klart at Fugelli ikke representerer hans venstreside.

– Må være konsekvente.

Generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International Norge er krystallklart på at norske myndigheter må være konsekvente i forhold til norsk lovverk.

LES OGSÅ: Når de ekte Thea'ene kommer til Norge

– Ethvert tilfelle av barneekteskap er ett tilfelle for mye. I Norge er den seksuelle lavalderen 16 år, og lavalderen for å gifte seg er 18. Vi kan ikke akseptere barneekteskap selv om giftermålet er gjennomført utenfor Norge. Jentas navn, religion, opphavsland eller kulturell tilhørighet spiller ingen rolle. Alderen, derimot, er helt vesentlig, påpeker Øie i en kronikk på nrk.no/ytring.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter