Nyheter

Hun kom seg til Norge

Eritreiske «Rahel» krysset Middelhavet med 700 andre. I går krysset hun Norges grense alene.

Bilde 1 av 4

Toget fra Göteborg ruller inn på Halden stasjon. På perrongen venter loven. Fire politibetjenter, en i uniform og resten i sivil. Bak dem igjen, tre tollere med propp i øret. De 40 personene på toget skal få en grundig sjekk.

– God morgen. Pass, er du snill?

Ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI) har 2.313 mennesker søkt asyl i Norge i august, mer enn en dobling fra samme måned i fjor. Det er det høyeste for en enkeltmåned siden Bosnia-krigen på 1990-tallet.

10 måneder

To av hovedfartsårene inn i Norge går gjennom Østfold-byen Halden. E6 over Svinesund og jernbanen inn over Kornsjø. Derfor jobber den uniformerte politimannen seg nå systematisk gjennom ­toget fra Göteborg.

Ved vinduet, med ryggen mot kjøreretningen, sitter «Rahel». Vårt Land har valgt å anonymisere henne.

LES OGSÅ: 50.000 flyktninger må bosettes i Norge

Opprinnelig er hun fra Eritrea. De siste årene har hun bodd i Khartoum, hovedstaden i Sudan, og jobbet som vaskehjelp.

Da toget krysset Norges grenser for få minutter siden, hadde hun vært på reise i ti måneder.

Bror i Oslo

Det begynte med at hun tok seg inn i Libya. Derfra var det bare én vei inn i Europa: Over Middelhavet. Hun fikk plass i en båt som ble slept av en annen båt. Til sammen var de 700 mennesker. Hun begynner å fortelle om overfarten, men stopper.

– Jeg klarer ikke beskrive hvordan det var. Det var bare grusomt, sier hun stille.

Hele reisen har «Rahel» hatt Norge for øye. Hun har familie i Oslo. Håpet er gjenforening når hun kommer til hovedstaden. Hjemme i Eritrea har hun en søster som bor sammen med besteforeldrene.

Eritreere står for størstedelen av registrerte asylsøkere i år. Hittil har det kommet 1.852 personer. Totalt i fjor kom det 2.882 personer fra landet på Afrikas horn.

LES OGSÅ: Se hva som gjøres for flyktningene i ditt nærområde

Buss, båt, tog og sykkel

– Kan jeg få se på bagasjen din?

Tollerne følger hakk i hæl på politiet. De sjekker kofferter og vesker. Når politiet ikke er til stede, har de også som oppgave å sjekke ulovlig innvandring. En kartlegging Vårt Land har gjort, viser at tollstasjonene fra nord til sør opplever en større strøm over grenseovergangene.

Den største økningen registrerer Tollvesenet i Østfold. Over grensene her kommer det både busser og tog fra byer i Sverige.

– De siste ukene har vi sett en markant økning i antallet asylsøkere som kommer til Norge. De reiser lovlig ved at de løser billetter og reiser helt åpent inn i Norge med buss og tog, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen ved Tollvesenet på Svinesund.

LES OGSÅ: Ber nordmenn stille på flyktningdugnad

Hun peker på grenseovergangene Svinesund og Ørje. Her kommer det daglig busser fra Sverige som har asylsøkere som passasjerer. I Hedmark opplever Tollvesenet at det kommer flere asylsøkere med tog og buss over Magnor. Her kommer det blant annet busser fra Karlstad i Sverige og tog fra Stockholm.

– Kommer det folk over grensene som bruker menneskesmuglere?

– Det ser vi ikke noe til nå om dagen, forteller kontorsjef Fredriksen.

###

Charterfly

Vårt Lands kartlegging viser at asylsøkere lar være å ta seg inn i Norge via grenseovergangene i Trøndelag og Nordland.

– I region Midt-Norge kommer det ikke asylsøkere inn via grensestasjonene, fortelle Hilde Pettersen Ruud, avdelingssjef ved grensekontrollen.
Men det er registrert ett unntak, sier hun:

– Nylig kom det et par asylsøkere til Bodø med et charterfly fra Kreta.

I nord har Tollvesenet en grensestasjon langs Norges felles grense med Russland. Dette er også Schengens yttergrense i nord. Regiondirektør Atle Joakimsen opplyser at de har hatt en sterk økning i antall asylsøkere som har kommet via grensestasjonen på Storskog i Finnmark:

– Den siste tiden har det kommet 175 asylsøkere – på sykkel. For det er ulovlig å gå inn i Norge. Noen har funnet ut at sykkel er lovlig og organisert reisene inn i Norge. Men det er en lang omvei for en asylsøker å reise via denne ruten, sier Joakimsen.

– Har dere samarbeid med tollvesenet i Russland som kan si noe om det er flere i vente?

– Samarbeidet med Russland var bedre før, sier Joakimsen.

Illustrasjon: Tollvesenet registrerer at nå kommer det langt flere asylsøkere til Norge via grensestasjonene særlig i Østfold. Men det kommer også flere over Magnor i Hedmark. Grensen mot Sverige og Finland i Trøndelag, Nordland og Troms blir ikke brukt. Men i Finnmark kommer det mange – på sykkel – over grensestasjonen mot Russland ved Storskog (for større versjon se øverst i artikkelen).

LES OGSÅ: Selger bilen for å hjelpe flyktningene

Sjøveien

Det er flere innganger med båt til Norge. Fra den danske byen Hirtshals kan man ankomme sjøveien til Bergen, Stavanger, Kristiansand, Larvik og Oslo, men tolldirektøren i region Sør-Norge vet ikke hvordan det fordeler seg:

– Vi merker et økt innslag av reisende fra Syria til Kristiansand og Larvik. Det er ikke snakk om mengder, og mest enkelt­personer, sier direktør Thorleif Andreassen.

I region Vest får Vårt Land opplyst at man ikke finner asylsøkere på ferjene til Bergen og Stavanger.

LES OGSÅ: Flere hjelpere enn oppgaver

Medmenneskelighet

Tilbake til toget fra Göteborg. Etter at politiet og tollvesenet har sjekket dokumenter og pass, kommer konduktøren fra NSB. Det er tid for billetter – og kun billetter. NSB spiller nemlig ingen rolle i politiets stikkprøver.

– Vi forholder oss til vår oppgave, som er å ta i mot alle våre kunder på en god måte. Om det lukter alkohol av en person eller det er en nyankommet familie fra Syria, så er ikke det noe våre ansatte ringer politiet for, sier pressetalsmann Håkon Myhre.

Selskapet er likevel bevisst på at togene deres er en av hovedferdselsårene inn i Norge for asylsøkere.

– Vi får signaler fra politiet om at dette er noe som kommer til å eskalere. Det viktigste for oss i denne situasjonen er å vise medmenneskelighet. Det er våre ansatte flinke til, sier Myhre.

LES OGSÅ: Invasjon av velvilje

Stikkprøver

Stemningen på toget er hele tiden rolig. De fleste ser ut som om de venter på at politiet skal komme.

– Det er veldig sjeldent at noen motsetter seg å bli innbrakt av politiet. Alle gjør som vi vil. De fleste asylsøkere ønsker jo kontakt med norske myndigheter, sier Merete Beck, seksjonsleder for utlendingsforvaltningen i Østfold politidistrikt.

Politiet har ikke en fast kontroll av tog eller buss som krysser grensene, men utfører stikkprøver med ujevne mellom.

LES OGSÅ: Stor iver for å hjelpe flyktninger i Norge

Fire nye– Vi er på toget eller på Svinesund for å foreta territorialkontroll, altså sjekke om det er noen som ikke oppfyller kravet til å være i Norge. Vi er ikke ute for å lete etter asylsøkere, men hvis vi oppdager noen, har vi plikt til å registrere dem og ta fingeravtrykk for å se om de er registrert tidligere, sier Beck.

I det toget kjører inn på stasjonen i Sarpsborg, takker Rahel sine engelskkunnskaper for at hun har nådd så langt.

– Folk har vært gode mot meg. De viste meg hvor toget gikk fra og hvordan jeg skulle kjøpe billetter, sier hun.

Sammen med tre andre eritreere blir hun tatt av i Sarpsborg. Politiet følger dem til en ventende bil og kjører opp til politistasjonen for å ta fingeravtrykk og registrere navn. Deretter blir de fraktet til Politiets Utlendingsenhet på Tøyen i Oslo for videre oppfølging.

Så langt i år er det registrert 8.336 asylsøkere. Nå registreres fire til.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter