Nyheter

Homofil blir kirkelig toppleder i Oslo

Gard Realf Sandaker-Nielsen, som er gift med en mann, og som i mange år har kjempet for homofiles rettigheter i Den norske kirke, er valgt til ny leder av Oslo bispedømmeråd.

Han er den første åpne homofile i et slikt fremskutt kirkelig lederverv. Det ble stor offentlig oppmerksomhet da Gard Realf Sandaker-Nielsen og Lasse Sandaker-Nielsen i 2008 inngikk partnerskap i våpenhuset i Kampen kirke i Oslo. De to utvekslet «gifteringer» før markeringen fortsatte inne i kirkerommet. Oslo-biskop Ole Christian Kvarme prøvde å få stoppet seremonien, men uten å lykkes.

Nå blir Gard Realf Sandaker-Nielsen en av biskop Kvarmes nærmeste samarbeidspartnere.

– Åpen folkekirke fikk mer enn tre fjerdedel av stemme ved kirkevalget i Oslo bispedømme og har fått mandat og innflytelse til å få gjennomført viktige saker. Først i rekken står arbeidet med å få på plass en ny vigselsliturgi hvor likekjønnede par blir inkludert og å utvikle kirkedemokratiet videre, skriver Sandaker-Nielsen i en pressemelding.

– Etter mange år som pådriver for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners rettigheter i Den norske kirke og i det norske samfunnet, er jeg takknemlig for å få muligheten til å bli en del av lederskapet i Den norske kirke i Oslo, skriver den nye bispedømmerådslederen.

LES MER: – Endelig en kirke som sier at lesbisk og homofil kjærlighet er like gudeskapt som heterofil kjærlighet

Vil ha kultur for uenighet

– Samtidig ønsker jeg og Åpen folkekirke en kultur hvor det er naturlig å være uenige både om praktiske og teologiske spørsmål. Kirken i Oslo står overfor store endringer, påpeker han.

Gard Realf Sandaker-Nielsen er teolog, utdannet ved Menighetsfakultetet. Han arbeider til daglig som kommunikasjonsdirektør i Nasjonalt organ fra kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Han har i to perioder vært valgt leder i Åpen kirkegruppe, for lesbiske og homofile.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Ser fram til samarbeid med Kvarme

– Jeg ser fram til å arbeide med hele spennet av saker, fra kirkeordning og økonomi, til kirkelige handlinger, religionsdialog og kirkens plass i samfunnet. Jeg ser dessuten fram til godt samarbeid med biskop Ole Christian Kvarme og alle de andre medlemmene av rådet, sier den nyvalgte bispedømmerådslederen.

Gard Realf Sandaker-Nielsen overtar toppledervervet i Oslo bispedømme etter Harald Hegstad. Han tilhører mindretallet i Kirkemøtet og i Oslo bispedømmerådet som sier nei til kirkelig vigsel av likekjønnede. Hegstad er til daglig professor ved Menighetsfakultetet.

Kristin Gunleiksrud Raaum, som de siste årene har vært nestleder i Oslo bispedømmeråd og nestleder i Kirkerådet på nasjonalt nivå i Den norske kirke, er også valgt inn i bispedømmerådet for en ny fireårsperiode.

Hun ble valgt på Åpen folkekirkes liste, og hun er regnet som en av de mest aktuelle kandidatene til å innta det valgte toppledervervet i Den norske kirke, når ny leder i Kirkerådet skal velges på Kirkemøtet i Trondheim i april.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter