Nyheter

– Historieløs holocaust-sammenlikning

Ervin Kohn kritiserer gjerne Israels ­okkupasjon av Vestbredden, men vil ha seg frabedt sammenlikninger med nazistenes overgrep mot jødene.

– Okkupasjonen av Vestbredden er forferdelig, men å stille høyere krav til Israel enn andre land er doble standarder, mener Ervin Kohn, leder for Det Mosaiske Trossamfunn i Oslo.

I gårsdagens Vårt Land sa prest i Den norske kirke, Beate Irene Lerdahl, at Israel burde ha en høyere bevissthet rundt sin ­behandling av palestinerne fordi jødene selv har blitt utsatt for forfølgelse.

Under et opphold på Vestbredden som ledsager for palestinere,­ besøkte hun holocaustmuseet Yad Vashem. Der fikk hun ­følgende assosiasjoner:

– Det jødene opplevde før krigen er akkurat samme som de gjør mot palestinerne nå.

Historieløst!

– Det er en umoralsk og historieløs sammenlikning, som beveger seg i ­retning antisemittisme, konkluderer Kohn som selv er barn av to ­holocaustoverlevende.

Han har hørt slike koblinger før, men dette er første gang han hører det fra en prest i Den ­norske kirke.

– Det å sammenlikne Israel med det nazistene gjorde, er klassifisert som antisemittisme av EU, peker han på.

Årsaken er at en slik sammenlikning fører både til en frikjennelse av nazistene og en holdning om at israelerne ikke er bedre enn det nazistene var.

– Men er det legitimt å stille høyere moralske krav til Israel fordi jødene har opplevd Holocaust?

– Det lever Israel virkelig opp til. Det israelske samfunnet er pluralistisk og består av minoriteter. Det er også vist at når Israel fører krig, så holder de en høyere moralsk standard enn andre, sier han.

Palestinsk stat

Likevel, Kohn er selv svært kritisk til Israels 50 år lange okkupasjon av Vestbredden.

– Det gjør noe med et folk å okkupere et annet. Det er en ­belastning og forandrer mennesker når man er okkupant. Se bare på de israelske soldatene etter verneplikten. Mange blir narkomane, sier Kohn.

I Oslo-avtalen fikk palestinerne selvråderett. Kohn håper at de også skal få en palestinsk nasjonalstat.

– Det håper jeg for Israels skyld.

For å komme dit, mener Kohn, kan man ikke se på konflikten som en fotballkamp der ett lag vinner og ett taper.

– Her blir det enten to vinnere eller to tapere. Vi andre kan velge om vi vil være en del av løsningen eller problemet. Vi må stille krav til begge lag, heie når de gjør noe bra, og tilvarende kritisere når de gjør noe dårlig.

Stiller krav

Leif Knutsen, spaltist i Vårt Land og jøde, mener Lerdahls påstand ødelegger en hver saklig debatt rundt Israels politikk overfor palestinerne.

– Den er så simpel og så lett å tilbakevise, sier han.

Han mener det ikke er legitimt å stille spørsmål om at israelere burde ha en høyere moralsk standard fordi jødene selv ble forfulgt.

– Det ligger et premiss i spørsmålet om at jødene og israelerne ikke har denne følsomheten. Det er en drøy påstand.

Han viser til at det allerede en rasende debatt om Israels ­politikk overfor palestinerne i de ­jødiske og israelske miljøene.

– Den inneholder alle ytterpunkter, men det er ingen tvil om at det blir stilt veldig høye krav til israelske ledere om dette, sier han.

– Forkludrer

Berit Hagen Agøy, generalsekretær for Mellomkirkelig råd, som gjerne kalles Den norske kirkes utenriksdepartement, ville ikke formulert seg på samme måte som Lerdahl.

– Det er usaklig og lite ­relevant. Holocaust var en villet ­utryddelse. Sammenlikningen bidrar bare til å flytte fokus bort fra utfordringene i konflikten.

Hun mener det er ryddigst at Israel som en demokratisk stat er underlagt de samme rettigheter og plikter som andre stater.

– Vi bare forkludrer debatten hvis vi stiller andre krav enn at Israel skal følge demokratiske spilleregler og internasjonal lov, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter