Nyheter

Prest: ‘Historien burde gjort Israel mer bevisst’

– Det jødene opplevde før krigen er akkurat samme som de gjør mot palestinerne nå, mener prest Beate Iren Lerdahl. – Bagatellisering av Holocaust, mener forsker.

– Jeg fikk assosiasjoner til oppspillet til Holocaust. Det var vondt å se, forteller Beathe Iren 
Lerdahl.

Beate Iren Lerdahl er prest i Nidarosdomen.

Hun er prest i Nidarosdomen. For om lag et år siden var hun tre måneder på Vestbredden som ledsager for palestinere. Ordningen er organisert av Kirkenes verdensråd og oppgavene består blant annet å være til stede ved sjekkpunktene og rapportere om hendelser. Under oppholdet besøkte hun også Yad Vashem, et minnesmerke og museum som tar for seg jødeforfølgelsen i forkant av 2. verdenskrig og 
Holocaust.

«Det som gjorde sterkest inntrykk på meg var parallellene til nåtida. At det som jødene ble utsatt for før krigen starta, er ­akkurat det samme som de gjør mot palestinerne idag», skrev Lerdahl nylig på Facebook.

– Det var sterkt å se hvordan jødene i mellomkrigstiden ble stuet sammen i egne bydeler og adskilt fra resten av befolkningen. Det som gjorde mest inntrykk på meg, og mange andre i gruppen, var at det er mange paralleller til Israels behandling av palestinerne i dag, sier hun.

På Vestbredden hadde hun vært vitne til hvordan muren mellom Israel og Vestbredden holdt de to folkegruppene fra hverandre, hvordan palestinerne måtte ha tillatelse til å reise inn i Israel og hvordan soldater gjennomførte vilkårlige kontroller av palestinere.

LES MER: – Historieløs sammenlikning 

Identifikasjon

– Mener du at Israel har et høyere moralsk ansvar fordi jødene har opplevd Holocaust?

– Man kunne forvente at de hadde en større bevissthet om det. Det virker som om de mangler evnen til å identifisere seg med det å være undertrykket og innestengt, sier Lerdahl som presiserer at hun ikke sammenlikner dagens situasjon med selve Holocaust.

Lerdahl har flere ganger fått høre at hennes engasjement for palestinerne er antisemittisk. Senest i september da Nidarosdomen markerte at det var 50 år siden Israel okkuperte Vestbredden.

– Det blir merkelapper som ikke har rot i virkeligheten og fører ikke samtalen videre. Som prest i Den norske kirke så står jeg i en tradisjon som hviler på den jødiske. Jeg har et veldig positivt og åpent syn på jødisk religion og kultur, så jeg kjenner meg ikke igjen i den typen kritikk, sier hun.

– Kan påvirke

Fra kontoret sitt ser hun bort på synagogen i Trondheim. Den har, på lik linje med synagogen i Oslo, måttet styrke sikkerhetstiltakene.

– Når 7 av 10 jøder ikke tør å si at de er det, så er antisemittismen en størrelse som eksisterer og må slås ned på, sier hun.

Men hun mener også at antisemittismen ikke oppstår i et vakuum.

– Staten Israel har mulighet til å påvirke graden av anti-­semittisme. Behandlingen av palestinerne skaper fiender og gir antisemittismen vinger og større utbredelse.

– Uakseptabel sammenlikning

Christhard Hoffmann, ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, mener man ikke kan sammenlikne dagens situasjon i Midtøsten med det som skjedde i forkant av 2. verdenskrig.

– Muren som israelerne har bygget, handler i utgangspunkt-et om sikkerhet. Stengslene som nazistene bygde hadde en annen intensjon: å utrydde. Jeg er selv uenig i Israels politikk og at de ikke gir palestinerne en sjanse til å få sin egen stat. Samtidig er jeg veldig tilbakeholden med å sammenlikne fordi det til syvende og sist fører til en bagatellisering av det som skjedde under Det tredje riket, sier han.

I en undersøkelse i 2011 spurte HL-senteret nordmenn om hvor enige de var i påstanden om at Israel behandler palestinere «like ille» som nazistene behandlet jødene under 2. verdenskrig.

– Påstanden er etter min mening helt uakseptabel, mener Hoffmann

Likevel: 38 prosent svarte at de var enige i påstanden.

– Lerdahl mener at Israel kan påvirke hvor mye antisemittisme det er. Hva mener du om det?

– Det er riktig at vi ser flere overgrep mot jøder i Europa når det er krig i Midtøsten, men det viser en problematisk gruppetenkning som gjør jødene ansvarlig for det Israel gjør, og dermed for antisemittismen, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter