Nyheter

– Hevn er ikke løsningen

Malawiske Byson Kaula satt på dødscelle i 23 år. Som et mirakel unnslapp han galgen.

Bilde 1 av 3

– Forstår du hvorfor noen etterlatte kan kreve dødsstraff for gjerningsmannen dersom det er begått en alvorlig kriminell handling?

– Jeg forstår at etterlatte kan ønske seg hevn på gjerningsmannen, men hevn er ikke løsningen.

61-åringen har vært en fri mann i litt over et år når vi møter han ved Operaen i Oslo. Nå kjemper han for verdensomspennende avskaffelse av dødsstraff.

Dømt for drap

Den 20. februar 2015 gikk 60 år gamle Byson Kaula ut av fengselsportene fra Zomba høysikkerhetsfengsel i Lilongwe, Malawi. Den tidligere dødsdømte fangen hadde tilbrakt 23 år bak fengselsmurene.

Ifølge Kaula døde en av arbeiderne ved gården hans av sykdom i 1992, men det ble spredt rykter om at Kaula sto bak dødsfallet. Han ble senere arrestert av politiet, siktet for drap og tildømt den da obligatoriske dødsstraffen for mord.

LES OGSÅ: Risikerer seks års fengsel for blasfemi

Unnslapp henging

– Jeg ble umiddelbart flyttet til en dødscelle i påvente av henrettelsen ved henging, forklarer Kaula med lav stemme.

Han forteller at livet på dødscelle var tøft.

– Jeg klarte verken å sove eller spise. Jeg aksepterte at døden ville komme, men var redd for selve henrettelsen. Henrettelse ved henging er svært smertefullt, sier malawieren.

Redselen for henrettelsen gjorde at han bestemte seg for å begå selvmord på cellen.

– Flere ganger latet jeg som om jeg var syk og fikk medikamenter av fengselsdoktoren. Jeg svelget alle medikamentene samtidig for å ta livet mitt, men døden ville ikke komme.

En morgen i fengselet sto Kaulas navn på bøddelens liste over 21 innsatte som skulle henrettes den dagen. Grunnet tidsmangel var Kaula blant tre personer som fikk henrettelsen utsatt. Han visste derimot at livet var midlertidig og at navnet hans igjen ville dukke opp på bøddelens liste.

Kaula fikk rett. Tre måneder senere var henrettelsen hans igjen planlagt, men nok en gang hadde ikke bøddelen tid til å henrette alle. Kaula var igjen blant de heldige. På mirakuløst vis var Kaula én av få som også unnslapp galgen i fengselets tredje henrettelsesrunde.

– Jeg tror jeg ble reddet av Gud, sier han.

Livstidsdom og fengselslærer

På 1990-tallet gikk Malawi gjennom politiske forandringer mot demokrati og flerpartisystem. Det nye, politiske systemet fikk konsekvenser for fengselsvesenet. Den 18. juli 1999 ble han delvis benådet av presidenten da han fikk omgjort dødsstraffen til livstid i fengsel.

– Jeg var glad for at jeg kunne dø naturlig, forteller Byson om reaksjonen da han fikk beskjeden om benådningen.

Han forteller at fengselslivet endret seg til det bedre da han ikke lenger hadde en daglig frykt for å bli henrettet. Han ble flyttet fra dødscellen til den normale delen av fengselet hvor han også kunne være med andre innsatte. Han kunne også være med på flere aktiviteter i fengselet som bibelskolen, ble etter hvert pastor og en av lærerne i fengselets utdanningsprogram.

LES OGSÅ: Ikke-troende risikerer dødsstraff i 13 land

Løslatt

Den 20. februar 2015 fikk Kaula en overraskende beskjed: retten skulle gjenoppta saken hans.

– Først var jeg skeptisk til å dra i retten på nytt grunnet de dårlige minnene fra da retten ga meg dødsdommen, forteller han.

Retten kom frem til at det ikke var grunnlag for å opprettholde livstidsdommen, og den da 60 år gamle Kaula ble løslatt på dagen.

– Jeg kunne ikke tro det, sier han.

Etter løslatelsen ble han med i et reintegreringsprogram for tidligere innsatte, og senere har han jobbet som prest.

LES OGSÅ: På få år har Iran doblet antall henrettelser

Gjenopptar saker

Gjenopptagelsen av Kaulas sak var en del av et initiativ fra Malawi Human Rights Commision som jobber for å gjennomgå eldre saker hvor personer enten har blitt tildømt den tidligere obligatoriske dødsstraffen eller livstid i fengsel.

– De dømte får dermed mulighet til å legge frem bevis for retten på nytt, sier Chimwemwe Chithope-Mwale, jurist i Legal Aid Bureau Malawi.

Selv om dødsstraff fortsatt er tillatt i henhold til loven, er Malawi blant 33 land som i praksis har avskaffet dødsstraff. Det vil si at det ikke er gjennomført henrettelser i løpet av de siste ti årene.

Både Kaula og Chithope-Mwale er denne uken i Oslo i forbindelse med den sjette Verdenskongressen mot dødsstraff. Kaula er blant åtte tidligere dødsdømte eller familiemedlemmer av dødsdømte som leverer sitt vitnesbyrd under konferansen.

Kjemper mot dødsstraff

Det er fortsatt 55 stater eller territorier i verden som praktiserer dødsstraff. Kaula håper på en verdensomspennende avskaffelse av denne straffemetoden.

– Jeg har selv opplevd smerten ved dødsstraff. Jeg måtte lide meg gjennom 23 år og vente på min egen død i fengselet etter anklager om mord. Jeg håper at alle verdens land avskaffer dødsstraff for mennesker skal ikke drepe andre mennesker, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter