Nyheter

Hareide tar ansvar for kvinnemangel

– Jeg tar ansvar for dårlig kvinnerepresentasjon, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Dette er en utfordring og jeg vil også kalle det et problem, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Vårt Land.

Han sier han tar på alvor den kritikken som kommer mot partiet om at KrF ikke er gode nok til å gi unge kvinner posisjoner.

– Jeg tror det er en bevissthet i ledelsen nå på at vi må gjøre noe med dette, og det vil være en del av vårt strategiarbeid fremover, legger Hareide til.

Også nestleder Olaug Bollestad mener KrF har en utfordring:

– KrFs største problem er at organisasjonen har relativt flere menn enn kvinner. Vi må være bevisste på hvordan vi bygger opp kvinner og gir dem tillit. Det er en organisatorisk utfordring, og det er viktig at organisasjonen tar det ansvaret helt ut, sier Bollestad til Vårt Land.

LES MER: Kvinnekrise bidro til valgkrise

Lokalt ansvar

Bollestad er en av to kvinner i KrFs stortingsgruppe. Hun forteller at det for hennes del var kort vei til posisjon, og at hun ble heiet fram av partikolleger.

– Jeg opplevde å få ansvar fra dag én. Jeg sier ikke at dette er normgivende for alle, men slik opplevde jeg det.

Hun minner også om at KrF har hatt flere ledende kvinnelige politikere, som generalsekretær Hilde Frafjord Johnsson, tidligere nestleder Dagrun Eriksen og tidligere leder Valgerd Svartstad Haugland.

– Når det er sagt er det hvert lokallag sitt ansvar å verve og bygge lokale profiler. Vi i ledelsen kan ikke styre lokallagene, men vi kan legge føringer for at vi ønsker et mangfold, sier nestlederen.

Køkultur

Selv synes ikke Bollestad å kjenne igjen en utpreget køkultur i partiet. Derimot mener hun det er for få kvinner i KrF, uavhengig av alder.

– Det er ikke bare oss voksne damer som skal ta ansvaret og tre til side for de yngre. Det er laget KrF som skal bygge opp og elske fram kvinner.

– Mangler KrF en bevisst strategi for å bygge opp kvinner?

– Vi har en utfordring med å endre strukturer som gir rom for kvinner. Vi må legge til rette for en arbeidsdag som gjør det lettere å være småbarnsmor og aktiv i politikken. Det er ikke bare KrF sitt ansvar, men hele det politiske miljøet sitt ansvar.

Velsignelse

– Er du enig i at kvinner med sterke meninger blir upopulære i KrF, Bollestad?

– Dette er ikke spesielt for KrF, men vi skal like fullt ta det på alvor. I hele samfunnet er det en tendens til at sterke, meningsbrytende kvinner blir sett på som en utfordring, mens sterke menn blir sett på som handlekraftige. Kvinner med sterke meninger er ikke en utfordring, men en velsignelse, sier Bollestad.

Knut Arild Hareide tror ikke det er en enkelt faktor som gjør at KrF ikke har lykkes tilstrekkelig med satsing på unge kvinner.

– Her er det flere ting og vi trenger mer bevissthet rundt problemet. Det er et ansvar som jeg må ta. Jeg har ikke hatt nok oppmerksomhet rundt dette i min gjerning som partileder. Nå skal vi bruke strategiarbeidet videre til å gjøre noe med det, sier partilederen.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter