Nyheter

Kvinnekrise bidro til valgkrise i KrF

– Å være ung kvinne på jakt etter makt er fortsatt eksotisk i KrF, mener sentralstyremedlem Hilde Ekeberg. Hun peker på dårlig kvinnesatsning som én medvirkende årsak til partiets valgnederlag. Flere KrF-kvinner støtter hennes oppfatning.

– Vi har en overvekt av kvinnelige velgere. Det er viktig å ha partiprofiler som velgerne våre kjenner seg igjen i. En av tingene vi slår fast i evalueringen er at vi ikke har satset på å bygge et mangfold av profiler - også kvinner, sier sentralstyremedlem Hilde Ekeberg.

I forrige uke leverte hun evalueringsrapporten som forklarer hvorfor Kristelig Folkeparti (KrF) gjorde tidenes dårligste valg, til partileder Knut Arild Hareide. En av årsakene Ekeberg trekker frem er at partiet ikke har klart å bygge opp nye, kjente fjes som kan gjenspeile samfunnet.

– KrF har bomma når det kommer til å ta vare på unge, dyktige kvinner – de har ikke fått noen plass til å utvikle potensialet sitt, forteller Ekeberg til Vårt Land. Allerede i 2015 pekte hun på den dårlige kvinnerepresentasjonen i en egen rapport.

LES MER: Den lange veien mot sperregrensa

Den store sammenhengen

I en serie artikler denne høsten undersøker Vårt Land hva som var årsakene til at KrF bare så vidt holdt seg over sperregrensa i årets stortingsvalg. Det nedslående valgresultatet viste nemlig at bare 4,2 prosent av velgerne stemte på det kristne sentrumspartiet. Under nominasjonsrundene til KrFs stortingslister ble flere unge kvinner skviset ut. Kan mangelfull kvinnerepresentasjon ha påvirket valgresultatet?

– Vi kan ikke peke på det som hovedårsak, men jeg mener det er noe vi må forbedre oss på. Partiet har sett hvert eneste valg og hver eneste nominasjonsrunde for seg, i stedet for den store sammenhengen og hva som lønner seg over tid, sier Ekeberg.

En av de unge kvinnene som har posisjon i KrF er Tove Welle Haugland. Hun tapte plassen om stortingsplass, riktignok til en eldre kvinne.

– Vi trenger ikke en rapport for å fortelle oss at vi ikke har nok gode, unge kvinner. Det er åpenbart at vi har store utfordringer her, sier hun til Vårt Land.

– Tror du få, unge kvinneprofiler er en grunn til at velgerne ikke stemte på dere i år?

– Det gjør i hvert fall noe med hvem vi når ut til. En kvinne i 30-årene må kunne kjenne seg igjen i partiet. Det er dessuten noen saker som min generasjon bedre kan kommunisere ut – som klima eller saker som omhandler unge i småbarnsfasen.

Kvinner med sterke meninger = rebeller

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at seks av ti som stemte på KrF under årets stortingsvalg var kvinner. Det faktum til tross, er det labert med kvinner i topp-posisjoner. Av 19 KrF-ordførere er bare fire kvinner. Ikke mer enn seks av 19 fylkesledere er kvinner. Og i stortingsgruppa sitter det to kvinner, begge over 55 år.

Flere unge KrF-kvinner Vårt Land har snakket med peker på «manglende bevissthet rundt problemet» som den viktigste grunnen til at unge kvinner sliter med å få posisjoner i partiet. To tidligere KrFU-ledere, Elisabeth Løland og Ida Lindtveit, mener KrF står overfor et strukturelt problem.

– Ta den forrige nominasjonsrunden som eksempel. Jeg møtte ikke en eneste fylkesrepresentant som ikke syns det er viktig å nominere unge kvinner. Men jeg møtte veldig mange som mente at akkurat denne gangen kunne et annet fylke ta ansvaret. Da blir det et strukturelt problem, sier Løland.

Lindtveit, som nettopp gikk av som KrFU-leder, peker på det hun kaller en «sterk konsensuskultur» som en utfordring, særlig for kvinnene i partiet.

– Jeg opplever at det er behov for å være konsensuspreget i partiet. Har du klare meninger om noe annet kan det bli tolket som opprørsk og rebelsk. Jentene i min generasjon fikk se på nært hold hvordan Inger Lise Hansen, som er et stort forbilde for mange, ble skjøvet ut. Det gjør nok også at mange har følt på om det er rom for kvinner med sterke meninger i partiet, sier Lindtveit, med et nikk til 2011, da den da 29 år gamle nestlederen ble vraket av KrF etter en rekke upopulære utspill, blant annet om norsk Israel-politikk og kjønnsnøytral ekteskapslov.

– Vil du si at kvinne + sterke meninger = upopulær i KrF?

– Ja. Jeg tror jenter kan få følelsen av at man blir sett på som opprørsk eller tar for mye plass. Selv om det kanskje ikke en gang er tilfelle. Her har partiet mye å jobbe med for å få en bedre kultur der alle føler at de er velkommen, også med sterke meninger.

LES MER: Knallhard dom over KrFs valgkamp
Tidligere KrFU-leder Ida Lindtveit mener det er 
upopulært å være kvinne med sterke meninger i KrF.

– Kvinner assosieres med myke verdier

Inger Lise Hansen, som nå jobber som kommunikasjonsansvarlig i Horten kommune, kjenner også igjen konsensuskulturen. Hun mener partiet har en jobb å gjøre med å gi kvinneprofilene «mer spennende saksfelt»:

– Partiet må bygge profiler som viser at det finnes ulike ståsteder. Det er ekstra viktig når det kommer til kvinner. Damene i KrF får ofte ansvaret for saksfelt som ikke er så spennende eller konfliktfylt. Det handler mye om de varme og myke verdiene, som familie, omsorg og helse.

Første kvinnelige leder av KrF, Valgerd Svartstad Haugland, mener derimot KrF har vært flinke til å bygge opp kvinner.

– Da jeg ble nestleder i KrF i 1991 stilte jeg mot to andre kvinnelige kandidater. Da jeg ble partileder følte mange at tiden var inne for en kvinnelig leder. At det er få kvinner i fylkesledelsen i dag tror jeg er mer tilfeldig enn strategisk. Samtidig er det viktig å være bevisst på at vil man ha flere kvinner må man begynne med å bygge dem opp tidlig.

– Tror du det spilte noen rolle for KrFs beste valg i 1997 at du var kvinnelig leder tidlig i 40-årene?

– Ja, det tror jeg. Jeg var småbarnsmor og levde i spennet mellom barn, familie og et aktivt politisk liv. Det gjorde oss mer troverdig i familiepolitikken, sånn er det bare. Og familiepolitikken har KrF eierskap til.

LES MER: KrF­ - partiet uten kronprinsesser

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter