Nyheter

Hareide: SVs adjø gir større muligheter

Knut Arild Hareide fastslår at SVs farvel til rødgrønt regjeringssamarbeid gir KrF større valgmuligheter.

KrF-lederen holder fast ved at han ikke vil debattere regjeringsalternativene og la grasrota få diskutere i ro. Men etter at SV fredag sa offisielt farvel til videre rødgrønt samarbeid sier han likevel dette:

– Mulighetsbildet for KrF er mye videre nå enn i 2013. For da hadde Sp, SV og Ap sagt nei. De sa at rødgrønn regjering er alternativet og som Martin Kolberg sa det: «Alt annet er tull», sier Hareide.

– Så SVs nei skaper et nytt alternativ på venstresiden som ikke inkluderer noen ytrefløy?

– Alternativene er noe jeg ikke vil uttale meg om, men i 2013 sa både Ap, SV og Sp nei til KrF. Men jeg kan ikke konkludere før vi vet hva landsmøtene deres vedtar, svarer Hareide.

LES OGSÅ: KrFU-leder refser Hareides flyktning-retorikk

Lover klart svar

KrF-lederen lover at velgerne skal få et klart svar om samarbeid på landsmøtet i 2017.

– Så da blir det altså klart hva slags regjering dere vil ha?

– Nødvendigvis ikke om regjering, men et tydelig svar. Det har vi alltid gjort. I 2013 sa vi: Vi skal ha et skifte. Hvilket svar vi gir i 2013 vet vi ikke. Men et tydelig svar til velgerne skal det være. De skal få vite hva en stemme på KrF gir dem.

– Men altså ikke hvilken regjering de får?

– Det trenger ikke nødvendigvis være svaret. Mitt poeng er likevel at ingen velgere skal føle seg lurt, svarer KrF-lederen.

LES OGSÅ: Hareide: Ekstremværet «Sylvi Listhaug» har ikke løyet

Lettelse over SV

Under KrFs store landskonferanse er alltid kommunalpolitikk en slager i korridorene. Men denne helgen er nettopp valget av kurs foran 2017 pratetema nummer en.

Flere delegater uttrykker overfor Vårt Land både optimisme og lettelse over at SV slapp katta ut av sekken. At partiet ikke inngår i noen avtalt regjeringsmodell gjør det lettere å argumentere for et alternativ i midten, som både Ap og Høyre faktisk må forholde seg til.

Kort etter at Audun Lysbakken hadde sluppet nyheten om samarbeid i talen sin til landsstyret, kom det positive reaksjoner fra Aps ledelse. Nestleder Trond Giske sa dette til NTB:

– Heller ikke vi vil låse oss til den rødgrønne konstellasjonen fra 2013. Det viktigste er innholdet i politikken, med vekt på miljø, velferd, rettferdig fordeling, skole og kamp mot ledigheten. Om MDG, KrF og Venstre vil inngå i et slikt samarbeid i tillegg, så er det bare en styrke.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter