Politikk

Refser Hareides flyktning-retorikk

KrFU-leder Ida Lindtveit arresterer Knut Arild Hareides ordbruk. Krever svar på om KrF har fått tøffere flyktningretorikk.

Arbeiderpartiet har hatt sine runder om partiets politikk er «human og rettferdig» eller «streng og rettferdig». Nå inntar lignende ordstrid flyktningpartiet KrF.

Under KrFs store landskonferanse reagerte lederen av ungdomsorganisasjonen, Ida Lindtveit, på partileder Hareides ordbruk. Hun ba om en forklaring:

– Du sa at vi skal ha en «ansvarlig og rettferdig» asylpolitikk. Men tidligere har vi alltid sagt en «human og rettferdig» asylpolitikk. Jeg ønsker et svar på at disse ordene ikke ble brukt i talen din, sa hun i innlegget sitt.

LES OGSÅ: Hareide: Ekstremværet «Sylvi Listhaug» har ikke løyet

Hareide avviser linjeskifte

Da Hareide oppsummerte debatten på konferansen, var han ikke med på at ordbruken markerte noen endringer.

– Men du ble arrestert av KrFU-lederen, Hareide?

– KrF har aldri hatt noe ordpar som gjelder for vår politikk på feltet. Den er og har vært ansvarlig og rettferdig i tråd med de internasjonale forpliktelsene. Det kunne jeg sagt for to år siden også. Vi har stått for den samme linjen hele tiden, svarer Hareide.

– Dere har ikke pådratt dere en flyktningpolitisk opposisjon i KrF?

– Nei. Men forlikene vi har vært med på, har nok vært krevende for mange. Beslutningene har også hos oss vært omdiskutert, vedgår han overfor Vårt Land.

LES OGSÅ: KrF kan sende Frp ut av regjering

«Human og rettferdig»

KrFU-leder Lindtveit slår seg ikke til ro med dette.

– Vi har alltid stått for et ønske om «human og rettferdig» asylpolitikk. Men både her hos oss og hos andre partier er det blitt skiftet retorikk. Jeg reagerer på at også vår partileder gjør det samme og bytter ut «human og rettferdig» med «ansvarlig og rettferdig».

– Men Hareide avviser at det er noen endring?

– Da er det rart at han ikke kan si: Jeg står for den samme linjen som tidligere, jeg hadde ikke manus og vi står fortsatt for en «human og rettferdig asylpolitikk».

– Det er altså de ordene du vil høre?

– Ja – det er de ordene vi alltid har brukt. Ord vektlegges når man omtaler mennesker. For KrF, som bygger på at alle mennesker er like mye verdt, er det viktig at ord står fast. Vi er enige i at om asylsøkere ikke har grunnlag for opphold, så skal man kunne returneres. Men man skal likevel bli behandlet rettferdig og humant, svarer Ida Lindtveit.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk