Nyheter

Hareide: Ekstremværet «Sylvi Listhaug» har ikke løyet

Knut Arild Hareide siterte ord fra Bibelen som motvekt til frykt han mener Sylvi Listhaug bidrar til.

– Det er bra at ekstremværet Tor har løya. Men jeg vet ikke om ekstremværet Sylvi Listhaug har løyet helt ennå, sa KrF-lederen da han åpnet partiets landskonferanse.

Flere av de 360 deltakerne var nemlig en tanke forsinket etter at uværet hadde herjet landsdeler.

Hareide forsvarte KrFs deltakelse i flyktningforlikene for å stramme inn – og gi beskyttelse. Men han serverte en serie advarende ord mot den retorikken som innvandringsminister Sylvi Listhaug fører.

– Vi må tro på at vi skal klare dette, sa Hareide, i tråd med oppfordringen fra den tyske forbundskansleren Angela Merkels ord.

– Det er et kjernepunkt at verdier skaper verdier gjennom det vi sier og gjør. Men er dette ord som «godhetstyrrani» og «gullstol»? Vi har en innvandrings- og integreringsminister som bruker nesten en hver anledning til å si at «dette klarer vi ikke».

LES KOMMENTAREN: Å fortsette som støtteparti vil rive KrF i fillebiter

Motvekt mot bekymring

Hareide viste til et oppslag i Dagbladet nylig, der meldingen fra Listhaug ifølge KrF-lederen var at «de som ikke er bekymret lyver»

– Altså er budskapet: Du må ikke komme her og si at du ikke er redd.

Hareide siterte både den avdøde forfatteren Karsten Isachsen og Bibelen i sin egen lille avdeling med motvekt.

– I Bibelen står det «La ikke hjertet bli grepet av angst», lød det fra KrF-lederen, som igjen minnet om at Norge har alle muligheter å møte den nye situasjonen.

Etter talen forklarte Hareide ordbruken sin slik overfor Vårt Land:

– Akkurat dette bibelordet har jeg brukt flere ganger og ikke bare mot Listhaug. Dette er ord som gjør godt for Listhaug – og godt for meg selv også. Vi kan alle kjenne på en bekymring, men vil må ha tro på at vi klarer å løse ting.

LES OGSÅ: KrF kan sende Frp ut av regjering

Ikke på sidelinjen

Dagen før talen fikk KrF-lederen refs fra SV for å ha inngått flyktningforlik med regjeringen. Overfor forsamlingen på Gardermoen forsvarte han at KrF samarbeidet med regjeringen om innstramminger.

– Vi valgte ikke å stille oss på sidelinjen, Det førte til at hasteloven ble midlertidig, noe som var KrFs forslag. Vi fikk igjennom en ordning for asylbarna, styrket asylsøkernes rettssikkerhet og sikret at alt skal være i henhold til internasjonale konvensjoner og forpliktelser.

Det siste er i følge Hareide selve ankerfestet.

– Det er grunnlaget for at KrF har vært med på dette. Mitt budskap til regjeringen er: Dere kan ikke vingle. Det må ikke være tvil om at vår praksis er innenfor våre forpliktelser. Så langt har ikke Sylvi Listhaug og Erna Solberg kunnet gi oss nødvendige garantier. Det er et paradoks at det var Russlands stopp av asylreturer som gjorde at vi kunne være sikkert på at den praksisen var innenfor forpliktelser

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter