Nyheter

Høyre-løfte om 400 nye rusmillioner

Høyretoppene med budsjettlekkasje. Nesten halv milliard ekstra til rusløft i høst.

Bilde 1 av 3

Når den nye opptrappingsplanen for rusfeltet lanseres neste høst, skal de følge med 400 millioner til kommunalt arbeid mot rus.

Det varslet statsminister og Høyre-leder Erna Solberg i en tale til Høyre-landsmøtet og dermed får helseminister Bent Høie armslag på et satsingsfelt for regjeringen.

– Hvordan kan disse millionene hjelpe russkadde?

– Det er som Erna forklarte det i talen: Det handler om å tette hullene. Det er ikke mangelen på legemidler, men rehabiliteringen som er utfordringen, sier helseminister Bent Høie til Vårt Land.

LES OGSÅ: Verdioppgjør tynger Høyre

På kjøret igjen

Slik beskrev statsminister Solberg dagens systemsvikt:

– Hvis du er ferdig med behandling, ikke får ettervern i kommunen, blir sittende ensom og alene, og angsten begynner å ta deg: Så er du også raskt tilbake på kjøret igjen, forklarte hun og fortsatte:

– Beskjeden jeg får fra rusavhengige er tydelig: Hvis dere ikke tetter hullene mellom tilbudene, så kaster dere vekk pengene, sa Erna Solberg til landsmøtet.

LES ANALYSE: «Uten lyden av motstemmer»

«Kastes bort sjeldent mye penger»

Statsministeren fortalte at de russkadde selv reagerer, fordi dagens mangler gjør at det «kastes bort sjeldent mye penger».

De 400 mill kr vil bli omtalt i kommuneøkonomiproposisjonen som legges frem sammen med revidert nasjonalbudsjett 12. mai.

Midlene gis til kommunene som en del av frie inntekter, fordelt etter sosialhjelpsnøkkelen, som reflekterer kommunens behov for tjenester på dette området.

– Vi kommer til å følge godt med på feltet, for å forsikre oss at pengene brukes riktig, forklarer Høie.

– Det handler om bolig, arbeid og psykososial oppfølging til pasienter som har fått legemiddelassisstert behandling (LAR). Det er viktig at de behandlede kommer tilbake til en kommune som er godt forberedt.

LES ANALYSE: «Hun hørtes ut som 1980-tallet»

Noe annet enn rødgrønn plan

– De rødgrønne hadde også en opptrappingsplan på rusfeltet. Evaluering etterpå viste at store deler av innsatsen forsvant i administrasjon?

– I realiteten var det som de drev med ingen opptrappingsplan. Vi jobber med noe som skal bli til en styrking, svarer Høie.

Et krafttak mot rus var det store, siste løftet som Høyre, Frp og støttepartiene ga til velgerne helgen før valget. Nå mener Høyre-delegater at brikker faller på plass.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hevdet rus-systemsvikt tok et liv

Høyre-toppene fikk takk fra talerstolen under debatten lørdag ettermiddag. Delegat Jens Patrick Holmsen fra Aust-Agder roste ledelsen, men vekket også landsmøtet med en rystende historie fra nær krets.

Holmsen hadde nemlig mistet en venn:

– Legen forsto at det også var behov for noe annet enn avrusing. De ulike delene av sykehusene klarte ikke kommunisere nok. Han ble en kasteball, forklarte han.

– Glippen skjedde etterpå, da han havnet i det gamle miljøet igjen. Kanskje hadde det gått annerledes om kommunikasjon var bedre og tilbudet etter behandlingen var bedre. Jeg unner ingen å miste en de er glad i, sa Holmsen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter