Nyheter

Uten lyden av motstemmer

Folkelig protest i verdioppgjør skaper gang på gang støy når Høyre forsøker å selge ut suksesser fra regjeringslivet.

ANALYSE

Det bidrar til betydelige markedsføringsproblemer for partiet, som i helgen samles til landsmøte.

Søndagshandel og asylsakene har kvalt mest av markeringsevnen i år. Men det har også handlet om reservasjonsstrid, tigging og ikke minst budsjettet med skattekutt til rike og innstramminger overfor uføre.

Det skaper også uro mellom Høyre og støttepartner KrF, der omkvedet stadig oftere er «det var ikke dette Høyre vi trodde vi fikk».

LES OGSÅ: Tror på kutt for fremtiden

Tradisjonsvernet

Før 2013-valget som Høyre vant, lød det nemlig «mennesker, ikke milliarder» fra Erna Solberg. Overfor pressefolk forsikret strateger om at verditradisjoner, ­sosial profil og en pragmatisk næringspolitikk ville ha gode kår i Regjerings-Høyre, spesielt av en naturlig grunn:

Distrikts-Høyre hadde fått tung vekt i stortingsgruppen. Dermed ville partiet nok få et mer konservativt tyngdepunkt enn det næringsliberale i Oslo. Derfor ville tradisjonsvern neppe tape i det nye regjeringsprosjektet.

Stemmer stilner

Men i søndagssaken ser man lite til noen slik konservativ motstrøm i Høyre. Det finnes motstand i stortingsgruppen, men stemmer som sa ifra har stilnet.

Motstemmene fra Distrikts-Høyre eller «Bunads-Høyre» er knapt å høre. Også fordi Høyre er blitt «likere» internt.

Men det er også en annen grunn:

Partiet har regjeringsansvar. Da sluttes rekkene og spesielt i Høyre er det liten partiforståelse for internprotest og egenmarkeringer.

LES OGSÅ: Verdi- oppgjør tynger Høyre

Apparat-Høyre

I alle fall når deler av stortingsgruppen til partner Frp stadig oftere er «villbasse» og smerter KrF verdipolitisk. Da svarer Høyre-folk på Tinget og i apparat med stillhet.

Men slik får også Høyre sin form for apparatpreg – slik Ap hadde det i forrige periode. Når store deler av stortingsgruppen er lojale iverksettere og demper motstemmene, oppdager heller ikke velgerne at slike finnes.

Slik kan Høyres profil snevre inn. Det er ikke lagt opp til at helgens landsmøte blir noen boltringsplass for utvidelse av den heller. Også her handler det om å selge ut og diskutere mye som alt er regjeringsprodukter.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Pils-prat

Men mye står på spill for partiet: Borgerlig stortingsflertall er borte. Et kommunevalg er et knapt halvår unna. Det valget er tentamen før stortingsvalget to år etter.

Et annerledestema i Høyres landsmøtebunke om kunnskap kvalitet, forsvar, helse og transport, er kravet fra seks fylkeslag om billigere pils.

Saken trenger ikke gi store skrall, men den slags kan igjen bli betegnende for episoder som stjeler litt oppmerksomhet fra Erna Solbergs styringsprosjekt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter