Nyheter

– Gutter blir behandlet som småprinser

­Advokat Helga Aune ­mener det å ha likestilling som en rettesnor i familielivet handler om kompetanseutvikling for både gutter og jenter.

– Skal man skape reelt like muligheter uavhengig av kjønn er vi nødt til å kunne snakke om holdninger til det også i privatlivet, sier advokat og direktør i Advokatfirmaet PwC AS, Helga Aune. Hun er også medlem i to ekspertutvalg for EU-kommisjonen innenfor arbeidsrett og ikke-diskrimineringsrett.

Aune er positiv til presiseringen i den nye likestillings- og diskrimineringsloven som gjør at den også gjelder innen familieliv.

LES MER: Frykter ny lov om diskriminering gir meningstyrrani 

Kvinnediskriminering

– Det er innenfor de fire veggene i ­familien holdningene våre formes fra barn til voksen. Helt ­siden loven ble vedtatt i 1978 har den også gjeldt i hjemmet, det er svært viktig, sier hun.

Aune påpeker at loven faktisk må være slik skal den samsvare 
med FNs kvinnediskrimineringskommisjon. Konvensjonen gjelder som norsk lov.

– Navnet «kvinnediskrimineringskonvensjon» er preget av 1980-tallet. Det handler jo like mye om å endre menns som kvinners kjønnsrollemønster. Kvinner kan i dag velge mellom de fleste roller og yrker, mens menn klarer ofte ikke å velge like fritt.

Hun viser til at gutter gjør det systematisk dårligere på skolen, og har en teori om hvorfor.

Småprinser

– De blir behandlet litt som småprinser. Med jenterollen hører det med å være ­lydig, følge med og gjøre det du får beskjed om – dette er ­læringskompetanse som er god å ha i utdanningssystemet.

Hun peker på at guttene får lov til å rase rundt i en annen grad, fordi man sier at gutter er mer umodne enn jenter.

– Da fratas guttene mulig­heten til å øve på grunnleggende lærings­kompetanse.

Aune mener at det å ha likestilling som en rettesnor i familie­livet handler om kompetanseutvikling – også for guttene.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter