Nyheter

Grønn kamp 
i ‘annerledesland’

LOKALVALG: SV-topp Christian Hintze Holm ble gjennom åtte år stemt inn som Nesodden-ordfører av Høyre. Nå møter han konkurranse fra De Grønne.

– I utgangspunktet er det ikke realistisk for SV-ere å bli ord­fører i det hele tatt. Men jeg har jo blitt det to ganger.

Det svarer listetopp og lokal­politiker med 28 års fartstid, Christian Hintze Holm, på spørsmål om han kan ha sjangs på ordførerposten på ny.

Se video lenger ned i saken.

SV «spesial»

Vårt Land møter Holm, nylig hjemvendt fra Cuba, på vei ut til Akershus-halvøya en fergetur fra Oslo. SV-toppen er en populær mann i «annerledeslandet» Nesodden, kjent for sine vaksinemotstandere, kunstnere og antroposofer.

For i annerledesland kan alt gå an – også for et parti som sliter i motbakkene. Nesodden er ikke bare plassen der SV på sitt meste har hatt 30 prosent valgoppslutning. Holm har ved direktevalg av ordfører fått 42,9 prosent av stemmene.

LES OGSÅ: Skaper et annerledes Venstre-rike

Høyre foran Ap

Slikt er langt fra hverdagskost for et parti som sliter med å se firetallet nasjonalt. Hverdagskost er heller ikke støtte og «utmerket» samarbeid med Høyre, koblet med knallhard Ap-motstand.

– På Nesodden har SV stått sterkt i ganske mange år. Vi var større enn Ap i 1999, 2003 og 2007. Ap har vansker med å 
takle et SV som har hatt reell inn­flytelse, sier Holm om det.

Den grønne fare

Uvanlige maktkonstellasjoner til tross. Nesodden speiler utfordringen SV nå møter over hele landet: Miljøpartiet De Grønne (MDG) truer partiets grep om velgermassen.

– Jeg regner med at en del av dem som vil stemme MDG på Nesodden nå, ville stemt SV tidligere, erkjenner Holm.

Han skjuler ikke bekymringen for kommunestyrerepresentantene rundt om i landet:

– Situasjonen mange steder er at MDG vil slå ut SV uten selv å komme inn. Det er uheldig for alle som stemmer etter miljøtanken.

LES OGSÅ: Kalddusj for KrF på meningsmåling

Tror på samarbeid

SV-toppen legger til at Nesodden imidlertid skiller seg ut også her. De grønne og radikale velgerne er mange. Holm tror både MDG og SV vil sikre representasjonen de ellers ville fått samlet.

Han er blant dem som tror det borger for godt samarbeid.

– Jeg tror MDG tilhører venstresiden, grovt sett. I praktisk politikk er vi enig i 95 prosent av sakene, sier Holm, som tror diskusjonen om venstresidens organisering vil komme når MDG har slått rot i partifaunaen.

LES OGSÅ: Merker sykkelkravet fra velgerne

«Ditt indre jeg»

Religions­politikken er ett av feltene de kan bli enige om. Hverken MDG eller SV vil gi kirken særlig forrang fremfor andre trossamfunn.

Heller ikke på Nesodden settes kirkebevilgninger høyt. Livssynsnøytrale seremonirom skal prioriteres før nye kirkebygg, mener Holm.

– Vi vil først og fremst bygge­ fasiliteter for dem som ikke alle­rede har et tilbud gjennom kirken.­

Det skal speile kommunens sammensatte befolkning, med en «kraftig understrøm av alternativ tenkning». Her er buddhister, sjamaner – og en relativt lav andel kirkemedlemmer.

Holm illustrerer ved å sitere en bekjent som pendler til jobb i Bærum:

– I Bærum henger det plakater som sier «Vi klipper hekken, og maler huset for deg». På Nesodden står det i stedet: «Vi hjelper deg å finne ditt indre jeg».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Tusen flyktninger

Det er en annerledeshet Holm gjerne­ ser med skråblikk på, men vil kjempe ­hardt for å beholde. ­Vyene om å smelte sju Follo-kommuner til én stor – med 130.000 innbyggere, er hans største frykt:

– Nesodden har 18.000 innbyggere, og kan produsere alle tjenester vi trenger. Sammenslåing vil innebære en utradering av lokaldemokratiet slik vi kjenner det.

– Kommunen deres skal ta imot sju ekstra syriske flyktninger. Kunne dere tatt flere?

– Ja, alt går an. Kommuner er i stand til å løse veldig mye. De er vant til å hive seg rundt på kort varsel. Hadde det kommet tusen til, hadde man greid det og.

– Hva hvis det kommer 20 ­tiggere til kommunen din. Hvordan vil du møte dem?

– Jeg vil møte dem som en liten del av den enorme urettferdig­heten i verden. Tatt godt imot dem, og sørget for at de ikke ble avvist av Nesoddens befolkning.

LES OGSÅ: - Alle religioner er velkomne til kyrkja

Tre raske med Christian Hintze Holm (SV)

Kutte skjenketider:

– Fremstår ikke veldig aktuelt på Nesodden. Arbeidet i ungdomsmiljøene og på strendene er nok viktigere her.

Bremse bilbruken:

Absolutt! Her er også Nesodden en foregangskommune. Vi kjører nesten like lite bil som i indre by i Oslo.

Innvandreres gudshus: – Er akkurat det vi mangler på Nesodden. Vi har tre kirker, men ikke noe sted for dem med andre religioner.

En samlet oversikt over valgdekningen finner du her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter