Klima

Grunn til frykt etter Trump-seier

Som uerfaren president i USA kan Donald Trump bli en farlig mann for verden. Både sikkerhet, økonomi og klima risikerer kraftige tilbakeslag.

Om drøye to måneder har Donald Trump makt til å trykke på atomknappen i verdens største militærmakt.

– Vi må bare stole på at Trump har et bevisst apparat rundt seg, med nok erfaring til å håndtere kriser. Mange var redde for at den militært uerfarne Ronald Reagan ville utgjøre en slik fare, men det gikk jo bra, trøster Nupi-forsker Ståle Ulriksen.

LES OGSÅ: Klimauroen brer seg etter Trump-sjokk

Uforutsigbar amatør

Ulriksen er likevel bekymret over en uforutsigbar, utenrikspolitisk amatør ved roret i Det hvite hus:

• Hvis Trump utfordrer Kina på handelspolitikk kan det få dramatiske konsekvenser for økonomi og sikkerhet. Faren er stor for spente situasjoner både til luft og til vanns i de opprustede områdene utenfor Kina. Japan, Sør-Korea og Vietnam kan bli involvert.

• Hvis Trump sier opp atomavtalen med Iran kan det eskalere svært kritiske konflikter i Midtøsten, der Iran er en viktig aktør i både Syria, Irak og Jemen. USA vil komme på kant med Russland, Kina og europeiske allierte som støttet avtalen.

• Ulriksen frykter økt stormaktsrivalisering i det maktpolitiske vakuumet som den uerfarne Trump kan skape. Trump kan bli lett match for Russlands langt mer strategiske og kunnskapsrike president, Vladimir Putin.

• Trump vil legge økt press på Norge og andre land for å betale større Nato-bidrag. Vil USA være en garantist for de baltiske statenes sikkerhet hvis de ikke betaler mer av Nato-regningen?

Reaksjon mot økt ulikhet

Trump ble valgt med massiv støtte fra en amerikansk arbeider- og lavere middelklasse som har tapt terreng. Hans løfter om å gjøre dem og USA sterke igjen, kan bli en bumerang:

– Jeg har store problemer med å se at hans politiske løsninger vil være i nærheten av å ha en utjevnende effekt. Snarere vil de store forskjellene i USA øke med hans forslag til skattekutt. Skal man oppnå noen form for omfordelingspolitikk, noe som er helt nødvendig for å ta vare på svake grupper, så trengs et visst skattegrunnlag som kan bekoste de nødvendige ytelsene, sier økonomiprofessor Kari Helene Ulltveit-Moe.

LES OGSÅ: Strammar inn abortretten

Hun er også svært skeptisk til Trumps proteksjonisme og motstand mot frihandelsavtaler.

– Globaliseringen har nå fått to alvorlige skudd for baugen. Først Brexit, og nå Trump. Jeg forstår frustrasjonen mot en globalisering som øker ulikhetene, men Trump har ikke kommet med oppskriften på å fikse systemet, sier Ulltveit-Moe.

Frykter klimabrems

Forskningsdirektør Guri Bang ved CICERO Senter for klimaforskning frykter økt klimaoppvarming:

– Hvis vi tar Trumps klimauttalelser på ordet, vil det få svært negative virkninger for verden. Det vil bli enda vanskeligere å nå togradersmålet, for ikke å snakke om 1,5 grader som ble vedtatt i Paris i fjor, sier forskningsdirektør Guri Bang ved CICERO Senter for klimaforskning.

Med støtte fra republikansk flertall i begge kamre Kongressen, kan Trump reversere viktige klimaframskritt:

• Han har lovet å fjerne Obamas klimapolitikk, inkludert kontroversielle reguleringer av CO2-utslipp i kraftsektoren.

• Han vil avslutte USAs rolle som pådriver i klimakampen, og har lovet å trekke USA ut av Paris-avtalen.

• Han vil gjenoppbygge kullindustriens rolle som hovedleverandør av energi til kraftproduksjon.

• Han kaller klimaproblemet en bløff som ikke kan relateres til menneskeskapte utslipp.

– Hvis USA ikke følger opp Paris-avtalen med å kutte i egne utslipp, er faren stor for at også Kina vil revurdere sine klimaløfter, sier Guri Bang.

Uløst krise

Professor Øyvind Østerud ved Universitetet i Oslo sier at det sikreste utfallet etter valget er at den sosiale krisen i USA ikke blir løst, fordi Trump mangler en troverdig krisestrategi. Han er likevel ikke overrasket over velgeropprøret nedenfra, som ble avgjørende for valgseieren til kandidaten som gikk til frontalangrep på den politiske eliten.

– Det underlige er at det ikke har skjedd før. Millioner av mennesker i USA er sinte, frustrerte og føler at den politiske eliten ikke bryr seg om dem. De har i et par generasjoner kjent på kroppen en økende sosial og økonomisk ulikhet: Mens globaliseringen gir enorme gevinster for noen, mister mange i arbeiderklassen og sårbare deler av den hvite middelklassen jobben, eller de må ha flere elendig betalte jobber for å klare seg, sier Østerud.

Han påpeker at europeiske land som Frankrike, Polen og Ungarn opplever noe lignende, med voksende oppslutning om høyrepopulisme.

Vil skuffe tilhengerne?

Østerud mener at både Brexit og valget av Trump må oppfattes som et nødvendig korrektiv til den politiske elitens demokratiutøvelse, men frykter at heller ikke Trump klarer å levere til disse forsømte gruppene:

– Den største risikoen ved Trump er at han sannsynligvis vil skuffe sine egne velgere. Det kan i verste fall utløse nye sosiale spenninger og opptøyer. Trump vil bli pakket inn av rådgivere, departementer og Kongressen, og vil ikke få fritt spillerom til å gjennomføre sine løfter om lavere skatter, begrenset frihandel, straff for å flytte ut arbeidsplasser og strengere vern mot innvandring, sier Øyvind Østerud.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima