Nyheter

Grønt lys for Secka

Kulturministeren er usikker på om styret i Islamsk Råd er lovlig valgt. Men Brønnøysundregistret har nå godkjent styret.

– Det burde de ikke gjort, sier leder i en av Norges største moskeer, Ghulam Sarwar.

Han synes ikke noe om at trioen­ Kebba Secka, Zahid Mukhtar og Mohamed Ibrahim nå er formelt innsatt som styrerepresentanter i Norges eneste felles­organ for muslimer. De tre ble under Islamsk Råd Norges (IRN) turbulente rådsmøte tidlig i juni valgt til et arbeidsutvalg som skulle fungere i fravær av styret som gikk i protest.

Secka er også tidligere leder av Islamsk Råd Norge, men måtte gå av etter kontroversielle uttalelser om omskjæring av jenter for 16 år siden.

Er godkjent som styre

Flere har stilt spørsmål ved det fungerende­ styrets legitimitet, blant dem både avgåtte styremedlemmer og andre medlemmer til stede. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har frosset alle utbetalinger til IRN inntil hun får en god nok redegjørelse på hvorvidt de ble lovlig valgt.

LES MER: Islamsk Råd har gått fra vondt til enda verre

Nå er imidlertid arbeids­utvalget godkjent som sittende styre etter norsk lov. Enhets­registret i Brønnøysund har godkjent møteprotokollen, og registrert dem som styremedlemmer.

– De er nå registrert som et styre, og er da legitimert utad til å gjøre det som et vanlig styre kan, sier vakthavende jurist ved Enhetsregisteret i Brønnøysund, Margrethe Meyer Trælvik.

Secka, Mukhtar og Ibrahim kan dermed nå utføre oppgaver på vegne av foreningen. Og er juridisk definert som kontaktpersoner som for eksempel Kulturdepartementet formelt skal forholde seg til.

– De er legitimert utad. Det vil si at en motpart vil kunne for­holde seg til dem som står ­registrert. Det gjelder alle avtaler som inngås på vegne av denne enheten.

Sarwar: Burde ikke registrert

Ghulam Sarwar er styreleder i Central Jamaat-E Ahl-E sunnat-moskeen i Oslo, en av de fem moskeene som grunnla IRN. Han er dypt skeptisk til at de tre nå er legitimert som deres representanter.

– Ingen har valgt dem, og ­ingen har vedtatt at de er det nye styret, sier Sarwar.

Med det mener han at valget som foregikk på rådsmøtet var uryddig, og at de tre ikke kan regnes som demokratisk valgt. Han mener de ikke burde registrert seg i Enhetsregisteret som styremedlemmer i IRN.

LES MER: Ber Islamsk Råd rydde opp så fort som mulig

Ble behandlet som tvilstilfelle

De fleste endringer i Enhetsregisteret, der ­frivillige organisasjoner som ­Islamsk Råd Norge registreres, går raskt gjennom. I dette tilfellet ble saken imidlertid først behandlet av en jurist, som et tvilstilfelle.

Vårt Land har fått innsyn i merknadene Enhetsregisteret sendte IRN da de forsøkte å ­endre styreroller i registret, og IRNs svar.

For å endre styreroller må foreninger sende inn underskrevet protokoll fra et møte, som ut fra vedtektene har legitimitet til å velge nytt styre. Registeret stilte spørsmål ved hvorvidt rådsmøtet IRN hadde sendt ved protokoll fra, var legitimert til å velge styre. Ifølge vedtektene til IRN fremgår det at årsmøtet skal ­velge styre, skrev registeret.

«Vi mener dere har klart å overse paragraf 5 punkt 8», kontret» IRN. Der står det at «Rådet har myndighet til å avskjedige styremedlemmer som ikke fungerer tilfredsstillende og til å utpeke erstattere», skriver IRN i sitt svarbrev – som ikke var signert.

Som følge av svaret godtok ­registeret de tre i arbeidsutvalget som juridisk valgt styre.

LES MER: Moskeer samler seg om ekstraordinært møte

Styret sitter i ubegrenset tid

Jurist Trælvik behandlet ikke selv styreendringene i registeret, men har vurdert dem på forespørsel fra Vårt Land, ut fra dokumentene IRN sendte inn. Nå kan de nye styremedlemmene på papiret sitte så lenge de vil – til tross for at de er midlertidig valgt. 
I hvert fall en ekstraordinær generalforsamling velger nytt styre.

– Når de nå er registrert som styre, vil de bli sittende som styre inntil vi får ny beskjed om et eventuelt nytt styre er valgt. Uansett hvor lang tid det tar.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter