Politikk

Gro Harlem Brundtland og andre kvinner har banet veien

En rekke kvinner har gått til topps i politikken. Påfallende mange har som Hillary Clinton hatt nært slektskap med ledende mannlige politikere.

Bilde 1 av 10

Fortsatt er ni av ti valgte statsledere menn, og menn utgjør mer enn åtte av ti statsråder i alle verdens regjeringer. Her er noen av kvinnene som har gått foran og utmerket seg:

Indira Gandhi, statsminister i India fra 1966 til 1984

Gandhi ble India tredje statsminister. Hun var datter av landets første statsminister, Jawaharlal Nehru, men stod støtt på egne politiske bein. Indira Gandhi var i gang med sin fjerde periode som statsminister da hun ble drept av sine livvakter i 1984.

Golda Meir, statsminister i Israel fra 1969 til 1974

Kiev-fødte Golda Meir var med på å grunnlegge Israel, og ble den jødiske statens fjerde statsminister. Den aktive sionisten og sosialdemokraten kjempet for fred, men «jernkvinnen» ledet også landet gjennom den avgjørende Yom Kippur-krigen i 1973.

LES OGSÅ: Ingen jublet da hun ble Norges første kvinnelige rabbiner

Margaret Thatcher, statsminister i Storbritannia fra 1979 til 1990

Enda mer enn Golda Meir er Thatcher kjent som «jernkvinnen». Hun kjempet brutalt ned omfattende gruvestreiker, og endret både det britiske og globale økonomiske markedet gjennom en sterkt høyreorientert frimarkedspolitikk, senere kjent som thatcherismen.

Gro Harlem Brundtland, statsminister i Norge i tre perioder mellom 1981 og 1996

Norges første kvinnelige statsminister hadde erfaring som miljøvernminister før hun i 1981 gikk til helt topps i norsk politikk. Datteren til tidligere Ap-statsråd Gudmund Harlem ble verdenskjent gjennom den såkalte Brundtland-kommisjonen for et bærekraftig miljø.

LES MER: Hun er Nordens første imama

Vigdis Finnbogadottir, president på Island fra 1980 til 1996

Finnbogadottir ble verdens første demokratisk valgte kvinnelige president, en posisjon som primært har symbolsk funksjon. Den ekstremt folkekjære alenemoren var først ute i en nordisk kvinnebølge, der bare Sverige fortsatt ikke har hatt kvinnelig statsminister.

LES OGSÅ: Derfor blir Hillary historisk

Benazir Bhutto, statsminister i Pakistan i to perioder mellom 1988 og 1996

Da hun ble statsminister i 1988 ble Bhutto den første kvinnelige statssjefen i et muslimsk land i moderne tid. Hun var datter av den avsatte og henrettede statsministeren Zulfikar Ali Bhutto, og ble selv drept i 2007 da hun prøvde å bli statsminister for tredje gang.

Angela Merkel, tysk forbundskansler siden 2005

Prestedatteren fra tidligere Øst-Tyskland ble i 2005 Tysklands første kvinnelige kansler. Den pragmatiske politikeren regnes som en av verdens mektigste ledere. Hun ble i fjor årets navn i tidsskriftet Time, primært for sitt lederskap da flyktningkrisen i Syria raste som verst.

Ellen Johnson-Sirleaf, president i Liberia siden 2006

Johnson-Sirleaf var en erfaren økonom og tidligere finansminister da hun ble første valgte kvinnelige statsleder i Afrika. Som Golda Meir og Margaret Thatcher er hun kalt jernkvinnen, et stempel som tidligere også er blitt dagens norske statsminister Erna Solberg til del.

LES OGSÅ: Muslimske kvinner kjemper mot flerkoneri med koranvers

Dilma Rousseff, president i Brasil fra 2011 til hun ble suspendert i mai

Brasils første kvinnelige president har fått en tung jobb etter mange år med økonomisk vekst og utjevning. Hun ble i mai offer for det som mange betrakter som et sivilt kupp, da hun ble suspendert som president etter anklager om å skjule budsjettunderskudd.

Park Geun-hye, president i Sør-Korea siden 2013

Landets første kvinnelige statsleder er ugift, og har i likhet med påfallende mange andre asiatiske kvinnelige ledere gjennom historien et nært slektskap med en ledende mannlig politiker. Park Geun-hye er datter av tidligere president Park Chung-hee.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Mer fra: Politikk