Nyheter

Grande-spark til Kongen i flyktningtale

Venstre-leder bisk mot norsk nærsynthet i flyktningdebatt. Frykter også fremvekst av totalitære krefter.

Trine Skei Grande brukte åpningstalen på Venstres landsmøte til å kritisere vårt hjemlige blikk på Europas flyktningkrise. Talen inkluderte et stikk til kong Harald.

Visitten skyldes ord på et kongelig pressetreff under en reise til Roma nylig. Kongen var innom flyktningkrisen og fastslo at Europa gjør det man makter.

– Så sier Kongen: Hele Afrika kan ikke komme til Europa. Nei, konge, det er jeg enig i. Men det er det vel ingen som helt har tatt til orde for heller, sa Venstre-leder Grande.

Kongens ord skapte en viss debatt de følgende dagene. En av dem som syntes at Kongen uttrykte seg folkelig og bra var Venstre-profilen Abid Q. Raja.

LES OGSÅ: Grande taler Jensen ut – og Hansson inn

Bort med prinsipper

Men Grandes oppgjør med norsk flyktningdebatt handlet først og fremst om evnen vår til å bidra mot fortvilelsen. Hun skildret et Hellas som står nærmest alene, der nabolandet Makedonia besvarer flyktningers fortvilelse med gummikuler.

Hun minnet om at den tyske storbyen München tok i mot like mange flyktninger på tre dager som Norge gjorde i hele fjor høst.

– Og så langt i år er det kommet 1000 flyktninger hit. Likevel kaster vi alle hemninger på båten. Rettsstatens prinsipper, menneskerettigheter og konvensjoner skal ikke gjelde, hevdet Grande.

«Hva har det gått av oss?»

For Grande lurer på hvor «de alternative stemmene» er blitt av.

– Veldig få alternative stemmer høres. Hva har det gått av oss? Hvor er det blitt av solidariteten? Og hvordan hjelper vi Hellas, spurte hun.

For i Norge var vi heller opptatt av Storskog og «tre dagers direkte sending på norsk TV».

– Der handlet det om hvorvidt 82 flyktninger skal sendes tilbake med buss – eller sykkel.

LES OGSÅ: Venstre-topper vil skille seg fra Frp

Kjenner ferten av det totalitære

Grande frykter at Europa er på vei bort fra friheten som kom etter Berlinmurens fall.

– Det kan skje igjen. Jeg kjenner ferten av det totalitære, sa hun.

Hun nevnte «en Putin som dyrker nasjonalisme». Og amerikanske presidentkandidater som drømmer om å bygge murer.

– De snakker faktisk om religionsforbud i et land som ble skapt på religionsfriheten, sa Grande.

LES OGSÅ: Kommentar: Støres Venstre-tabbe

Mussolini og Mao

For om de er islamister, nasjonalister, fascister eller kommunister har de en ting felles: De har alltid hatet liberalismen.

– I møte med ekstreme tanker trengs det mer liberalisme, poengterte Venstre-lederen.

Hun siterte ord fra den italienske fascistføreren Mussolini som sa at «mot liberalismen tar fascismen en absolutt avvisende holdning». For Adolf Hitler var «det tredje rikets virkelige fiende liberalismen». Og enda til formann Mao stemplet liberalismen som «ytterst skadelig i den revolusjonære tid».

– Bruker man de ekstremes midler for å nedkjempe de ekstreme, så vil vi etter hvert ha ødelagt det liberale demokratiet som vi har kjempet for.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter