Nyheter

Grande: Bråket påvirker regjeringsvalg

Venstres leder fastslår at budsjettfeidene nå får reell betydning for partiets samarbeidsvalg. Trine Skei Grande er selv i tenkeboksen.

– Det gjør jo noe med samarbeidet at forhandlingene var så tøffe at vi måtte bryte. Selv om vi fikk til mye som var bra, så vil dette prege oss fremover, sier Grande til Vårt Land.

Etter budsjettavtalen lørdag kveld er både hun, KrF-leder Knut Arild Hareide og regjeringsduoen Erna Solberg og Siv Jensen lettet. Avtalen ble landet i siste time, det var et drama som i verste fall kunne endt med regjeringskrise.

Men for Venstres del er det mye som nå må tenkes på nytt. Det gjelder også forholdet til dagens regjering.

LES OGSÅ: Millioner til kirke – dryss av hjertesaker

Hett tema

Selv om Venstre-topper ønsker seg et blågrønt alternativ, er debatten blitt ny etter at Frp/Høyre var steile og brukte ultimatum mot partnerne. Frps rolle i samarbeidet kan etter det Vårt Land forstår bli et hett debattema i Venstre fremover.

– Relasjonene er ikke de samme. Det alvoret tror jeg at har seget inn over Venstre som organisasjon.

Grande sa i et intervju med Vårt Land i juni at om budsjettløsningen ble grønn nok, så ville det styrke partiets holdning til Høyre/Frp-regjeringen. Og motsatt: Et dårlig resultat kunne få negativ innvirkning.

Grande: Evaluere samarbeid

– Ultimatumet og Solberg-regjeringens budsjettopptreden vil altså få betydning for syn på regjeringsalternativ?

– Jeg er spent på den mottakelsen dette vil få i organisasjonen. Bruddet laget noen sår mellom oss.

– Altså er det mer åpent hvordan organisasjonen nå drøfter dette spørsmålet?

– Det er også mer åpent hvordan jeg tar denne saken. Vi må evaluere hva dette har fortalt oss om hvordan vi kan nå målene våre.

– Er samarbeidsavtalen dere har med Høyre og Frp i live?

– Ingen har brutt den ennå.

LES OGSÅ: Budsjettenighet reddet – slik gikk det til

Hareide: Ikke spill

KrF har nettopp landet et samarbeidsvedtak. Knut Arild Hareide går ikke så langt som Grande i å si hva slags spor bråket setter.

– Det er for tidlig å dra konsekvenser. Forhandlingene har ikke vært spill – det har vært krevende. Prosessen har både preget oss og Venstre. Vi har valgt å ta ansvar, men vi har også tatt med oss noen erfaringer, sier Hareide.

Helt til det siste var regjeringens ultimatum om ikke å røre den såkalte bilpakken det som stengte for en budsjettavtale. Selv drivstoffavgifter ble økt i pakken, så ga den også lettelser til fossilbiler. Venstre og KrF mente regjeringen drev løftebrudd om grønt skatteskifte. Utfallet kunne blitt regjeringskrise under dagens finansdebatt.

Grønt bilskifte

Men i forhandlingsthrillerens siste timer lørdag falt Venstre-leder Grande til slutt ned på at budsjettet var grønt nok og kuttet nok klimagassutslipp nok til at hun kunne støtte det.

– Hva ville du helst sett annerledes i avtalen?

– Vi var lovet et grønt skatteskifte. Men det har vi nå bare fått på bil. Det er bare der vi kan si at det er et grønt skifte, svarer hun.

Men tidenes grønneste er budsjettet likevel. Og i sum skal alle miljøgrepene gi 600.000 tonn kutt i CO2. Miljøpakken i budsjettet er på 2,5 milliarder kroner.

– Hvis miljøorganisasjonene nå er entydig negative, så ser de ikke dette i et objektivt perspektiv, sier KrF-leder Hareide.

LES OGSÅ: En av Erna største tabber

KrFs beste

KrF har forhandlet frem seiersrekker som gjør at Hareide bruker store ord:

– Jeg har sittet i regjering for KrF. Vi fikk mindre da enn vi har fått i disse forhandlingene, sier Hareide.

Høyre/Frp har måttet betale prisen for sitt bilultimatum:

KrF får gjennomslag for en rekke hovedkrav. Blant annet økes kontantstøtten nå til 7.500 kroner måneden, barnehager får bedre bemanning og enslige minstepensjonister 4.000 kroner mer i året. Over 400 millioner går til flere lærere i småskolen. Det er også rettet opp kutt på bistandssektoren.

– Regjeringen har nok høynet mer enn de hadde tenkt, innrømmer Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter