Nyheter

Budsjettpartene enige – unngår krise

De fire samarbeidspartiene klarte i siste time å løse floker. Erna Solberg og Siv Jensen unngår regjeringskrise og Venstre/KrF gleder seg over seiersrekker.

Foreløpig er ikke hele historien fortalt om hvordan det egentlig løsnet etter over en uke mer budsjettkrise.

Men Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide er lettet og glade:

– Enigheten kom ikke et sekund for tidlig, sa Hareide på pressekonferansen der han, Venstre-leder Trine Skei Grande, statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen presenterte budsjettavtalen seg imellom.

Regjeringen har flyttet på flere budsjettmilliarder i år enn i fjor: Over 7 milliarder. Til gjengjeld unngår den en regjeringskrise etter mandagens finansdebatt. Venstre og KrF skal stemme subsidiært for Høyre/Frps budsjett.

KOMMENTAR: Etter budsjettkrisen venter det fremdeles en troverdighetskrise

Bare grønt bilskifte

Venstre-leder Skei Grande falt til slutt ned på at budsjettet var grønt nok og kuttet nok klimagassutslipp til at hun kunne støtte det.

– Hva ville du sett annerledes?

– Vi var lovet et grønt skatteskifte. Men det har vi nå bare på bil. Det er bare der vi kan si at det er et grønt skifte.

– Likevel var dette nok for å kunne stemme for budsjettet?

– Det er over 600.000 tonn kutt i CO2. Skal vi nå Parismålet må vi ha over 800.000.

– Grønne pressgrupper vil sikkert si: Dette er ikke nok. Hva er meldingen din til dem?

– Også vi drømmer oss over 600.000 tonn. Men det var så langt som vi kom i dette budsjettet. Jeg tror folk må skjønne at skal Venstre vinne de neste kampene, så må grønne velgere stemme på oss.

LES OGSÅ: Hareide la kriseplaner

Grønne løsninger

KrF-leder Hareide er også som Grande glad for at klimastriden om bilpakken løste seg. Hareides ankepunkt var var at regjeringens budsjett premierte fossilbilisme med lettelser.

Hareide innrømmer nå at nettopp klimadelen er blitt bedre enn KrFs alternative budsjett. Noen av tiltakene som kompenserer for bilpakken er disse:

Et CO2-fond for å styrke næringslivets arbeid med å redusere utslipp, billigere miljøvennlige biler, krav om 20 % innblanding av biodrivstoff og kraftig økt vrakpant for fossile biler dersom du erstatter den med en miljøbil. Det er også milliardsatsing på kollektivtrafikk og jernbane.

Kontantstøtten øker og KrF jubler

KrF er glade for gjennomslag i familiepolitikken, i skolepolitikk, i distriktspolitikken.

Kontantstøtten økes nå til 7500 kroner i måneden – barnehager får også mer. Minstepensjonister får 4000 kroner mer i året. Engangsstøtten økes til 61.000 kroner, det settes av 460 millioner til satsing i småskolen og ikke minst: Partiet har en lang liste med «små» hjertesaker som er innfridd. På toppen har de klart å løfte bevilgninger til innsats mot vold mot barn.

– Jeg har sittet i regjering for KrF. Vi fikk mindre da enn vi har fått i disse forhandlingene, sier Hareide.

– Hvorfor har budsjettforhandlingene tatt så lang tid?

– Vi har aldri stilt ultimatum. Men skulle vi akseptere regjeringens, så måtte vi høyt på nivå i omprioriteringer, svarer Hareide.

KrF har fått økt bistandsbudsjettet med 700 millioner.

– Da er det igjen på 1 prosent av BNI, forklarer Hareide.

Det er han svært glad for. For midt i budsjettprosessen viste det seg at anslag på asylfeltet krympet det ideelle bistandsmålet til 0,98 prosent av BNI.

«Håper jeg slipper å se deg...»

Budsjettprosessen var på overtid av overtiden. Det var bare litt over ett døgn igjen til en finansdebatt som kunne felt regjeringen Solberg. Partene unngikk å kommentere konfliktene under pressekonferansen.

– Årets budsjettforhandlinger har vært mer krevende enn tidligere, sa Solberg under pressekonferansen.

Da hun møtte Hareide i et siderom etterpå, sa hun lett humoristisk:

– Jeg håper jeg slipper å se deg i morgen.

Solberg: I skyttergraver

For både hun og Hareide er glad møtene nå er over.

– Det har gått frem og tilbake. Men jeg har alltid trodd at vi ville finne en løsning. Knut Arild og jeg har nok vært dem som har trodd det var en løsning å finne, sier statsministeren til Vårt Land.

– Men i hva slags form er samarbeidet?

– Våre støttespillere går litt i skyttergravene når det går sånn frem og tilbake. Men nå er det bare å komme opp og finne de gode løsningene, svarer hun.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter