Nyheter

Fylte Youngstorget i kamp mot arbeidsmiljøloven

Raymond Johansen kritiserte forslaget om økt midlertidighet under 1. maitalen i hovedstaden.

Bilde 1 av 5

«Trygge jobber for framtida – Styrk arbeidsmiljøloven» var årets hovedparole på 1. mai-markeringene landet rundt. Youngstorget i Oslo var fullt av folk som hadde kommer for å kjempe for fast arbeid, styrking av tariffavtalene og internasjonal solidaritet.

I likhet med under 8. mars-markeringen i fjor, da over 10.000 mennesker mobiliserte mot reservasjonsretten, ser det ut til at regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov gjør det lettere å mobilisere arbeiderbevegelsen til å gå i tog på 1. mai.

LES KOMMENTAR: Fagbevegelsen har aldri gått foran i klimakampen

Bevisste medlemmer

– Medlemmene våre er veldig bevisste på hvem som trykker på voteringsknappen, sier Jørn Halsen fra Norsk sjømannsforbund.

Deres viktigste kampsak på årets 1. mai-markering er kampen for de ansatte i Color Line.

– De ser på et utflaggingsspøkelse og kan miste 6-700 arbeidere, sier Halsen, som blant annet gikk under parolen «Ja til en norsk maritim framtid med norske sjøfolk».

Han understreker at 1. mai er en viktig solidaritetsdag med hundretusenvis av sjøfolk verden over.

– I tillegg tilsier vår egen situasjon i Norge i dag stor mobilisering.

SPALTIST: 1. mai-tog er en bønn med føttene

Utrygge arbeidsplasser

Oslo bryggearbeideres forenings nestleder Tommy Torgersen ga en statusrapport fra Oslo havn fra talerstolen. 22 er sagt opp og 14 permitterte, og bryggearbeiderne ønsker å vekke LO til å kjempe deres kamp.

– Arbeidsplassene har aldri vært mer utrygge enn nå, sier Henning, som står i gul vest sammen med resten av bryggearbeiderne nede på Youngstorget.

Arbeidsmiljøloven er en fanesak for dem, og de tror det er enklere å få med folk nå enn under forrige regjering.

– Det er så enkelt at du tror at Arbeiderpartiet jobber for deg, men du vet at de borgerlige ikke gjør det, sier Henning.

LES KOMMENTAR: 1. mai-biskoper

Ikke for gitt

– Det er historieløst å tro at de rettighetene vi har i dag er kommet for å bli. Vi skal ikke ta dem for gitt, og derfor er det viktig å markere 1. mai, sier Hanne Marit Svensrud.

Mette Staum forteller at 1. mai-markering er en viktig tradisjon hun har med seg fra barndommen. De tror også det er enklere å få med folk på 1. mai under denne regjeringen enn forrige.

– Arbeidsmiljøloven har jeg allerede streika for tidligere i år, sier Stensrud.

Tuva Øverås står i russedress sammen med en gjeng fra AUF. Hun mener 1. mai er en viktig dag å markere, blant annet for å vise internasjonal solidaritet.

– Jeg tror folk blir mer bevisste på å stå opp for rettighetene sine nå enn under forrige regjering, sier Øverås.

Følg oss på Facebook og Twitter!

En verdikamp

Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen, brukte store deler av sin tale på å kritisere regjeringens forslag til ny arbeidsmiljølov.

– Vi er midt i en verdikamp om hvilken retning vi ønsker i vårt samfunn. Arbeidstakernes rettigheter viser en dyp skillelinje mellom høyre og venstre og mellom arbeidstakerne og kapitaleierne, sa Johansen.

Han mener høyresidens svar på den økonomiske krisen med omstilling og fleksibilitet er feil.

– Mer midlertidighet gir mer utrygghet, mindre kompetanse og mer uforutsigbarhet for både arbeidsgiver og arbeidstaker. Det vil bidra til å utvikle et A- og et B-lag i arbeidslivet.

Hvis Arbeiderpartiet kommer til makta i Oslo til høsten, vil de ikke ta i bruk den nye arbeidsmiljøloven, sier Johansen fra talerstolen.

– Det er som å fjerne sandsekkene på dikene når det er meldt flom. Det kan vi ikke finne oss i.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter