Nyheter

Forsvarte Tomm Kristiansens andakter i Kringkastingsrådet

– Vi kommer alle inn i yrket med verdier og tro, og mangel på tro er jo heller ikke noe nøytralt standpunkt, mener Dagen-redaktør om Tomm Kristiansens morgenandakter.

Bilde 1 av 2

I Morgenandakten på NRK P1 slippes hver uke nye stemmer til. Forrige ukes andaktsholder var NRKs utenriksjournalist Tomm Kristiansen, en rolle han har hatt ved flere anledninger tidligere. Det mener Jens Brun-Pedersen, tidligere journalist, nå pressesjef i Human-Etisk Forbund, at er upassende.

– Dette er en journalistisk fagdiskusjon hvorvidt en medarbeider i et nyhetsmedium kan opptre for å promotere kommersielle interesser, partier og livssyn, sa Brun-Pedersen til Vårt Land

Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk, gir sin fulle støtte til HEFs pressesjef.

– Alle har verdier

Debatten i etterkant av Brun-Pedersens utspill gjorde at Kringkastingsrådet diskuterte saken i onsdagens møte. Der tok Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk Kristiansen i forsvar:

– Vi kommer alle inn i yrket med verdier og tro, og mangel på tro er jo heller ikke noe nøytralt standpunkt. Hver journalist og leder har ansvar for ikke å farge det vi leverer. Det er ikke bestandig enkelt. Men Tomm Kristiansen mener jeg klarer det. Det er få som er så gode eksempler på uavhengighet og integritet som han, sa Selbekk i møtet, ifølge fagbladet Journalisten.

LES OGSÅ: – Uakseptabelt for journalister å holde andakt

Ifølge Journalisten var den generelle holdningen i Kringkastingsrådet på linje med Selbekk.

– Jeg kan ikke finne noen grunn til bekymring i det han har publisert, sa tidligere Sp-politiker Torvild Steen.

Han hadde gått inn i arkivene for å se nærmere på reportasjer fra Tomm Kristiansen og ikke funnet belegg for at Kristiansen er farget av sin tro.

– Hva med muslimer?

Formidlingssjef Randi Wenche Haugen ved NTNU mener også at Kristiansens arbeid og troverdighet står sterkt.

– Men hva om en muslimsk journalist stiller opp med andakt. Hvis en slik situasjon skal oppstå – er det greit? spurte hun.

– Kristen tro har en spesiell plass

NRK-ledelsen har forsvart Kristiansens andakter. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener slike klager ofte handler om at NRK har forkynnende programmer.

– Vi skal speile livssyn, men den kristne troen har spesiell plass i oppdrag. Man kan mene det er feil eller riktig, men som vi legger til grunn for å oppfylle oppdraget. Dette er ikke noe NRK har bestemt, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter