Nyheter

Forsvarets imam: – Rådet var ikke bindende

Feltimamen fremholder at han tar avstand fra tvangsekteskap, samtidig som han forsvarer det omstridte rådet som han gav til tvangsgift kvinne.

– Tvangsekteskap er fullstendig uakseptabelt, sier Najeeb-ur-Rehman Naz, som i januar ble ansatt som feltimam i Forsvaret. Onsdag denne uken fikk han kraftig kritikk fra flere hold etter at Vårt Land skrev at han i november i fjor rådet en tvangsgiftet kvinne til å bli i ekteskapet.

Rådet er tilgjengelig nettsiden til World Islamic Mission (WIM), hvor Naz er imam. På nettsidens spørsmål/-svar-tjeneste skriver en anonym kvinne at hun er tvangsgiftet, men at hun er glad i en annen og lurer på hva hun kan gjøre. I svaret, som er signert Naz, skriver han at islam gir henne full rett til å motstå og nekte å akseptere tvangsekteskap og at dette er et onde som må bekjempes. Samtidig skriver han følgende:

«Men, når du en gang har akseptert dette ekteskapet ved å inngå pakten, uansett ved tvang eller med vilje, så er du forpliktet, i lik linje med mannen din, til å respektere ekteskapets plikter og ansvar.» Svaret begrunnes med henvisning til koranvers.

LES OGSÅ: Forsvarets feltimam rådet tvangsgift kvinne å forbli «gift»

Ikke bindende råd

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet er blant dem som har reagert på rådet, og mener at det er «uheldig dersom religiøse autoriteter bidrar til å opprettholde en situasjon der en kvinne lever i tvangsekteskap», sa seksjonssjef Tove Bruusgaard i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet til Vårt Land på onsdag.

Det benekter Naz at de bidrar til, og viser til at det aktuelle spørsmålet stod i en større kontekst, og at kvinnen hadde vært i tvangsekteskapet i flere år, noe som ikke fremgår av innlegget på nettsiden.

– Jeg som en imam har også et sjelesørgerisk ansvar overfor mine konfidenter som blant annet går ut på å lindre smerten. Ut ifra dette ansvaret, og i lys av den spesifikke situasjonen kvinnen befant seg i, følte jeg meg forpliktet til å gi henne råd, skriver han i en e-post til Vårt Land.

LES OGSÅ: Tvangsekteskap i Norge kunne vært hindret

Prøver å unngå skilsmisse

Han understreker samtidig at rådet «på ingen måte er bindende».

– Hun har selvsagt all rett til å søke om skilsmisse om hun ikke ønsker å fortsette sitt samliv. Som kvinne i det norske samfunnet har hun samme rettigheter som alle andre og som også lovverket tillater. Jeg er glad for at jeg begynte svaret mitt med å understreke nettopp dette.

– Du tar på den ene siden avstand fra tvangsekteskap, samtidig råder du en tvangsgiftet kvinne til å bli i et slikt «ekteskap». Mener du at et inngått tvangsekteskap er religiøst gyldig?

– Det er ikke meningen at de som uheldigvis har blitt presset til å gifte seg må bli i ekteskapet uansett forhold, men det er en generell, overordnet føring i islam at man først prøver å unngå skilsmisse. Man prøver gjerne andre tiltak for å komme seg ut av en vanskelig situasjon før man tar et valg som kan være en siste utvei, som for eksempel skilsmisse, skriver Naz i e-posten.

Han fremholder at juridisk sett blir et ekteskap gyldig om begge partene klart og tydelig samtykker i det.

– Selv om det er tilstrekkelig å si ja kun én gang, er den vanlige praksisen at den som foretar vigselen spør både mann og kvinne tre ganger om deres samtykke nettopp for å sikre at samtykket er villet, skriver han.

LES OGSÅ: Regjeringen har brukt 500 mill. på arbeid mot tvangsekteskap

– Fullstendig uakseptabelt

– Kommer det aktuelle rådet til å bli fjernet fra nettsiden til WIM?

– Vi søker konstant å forbedre oss og vil absolutt legge inn innsats i å formulere oss enda klarere og bedre. Jeg vil igjen understreke at vi har en krystallklar holdning mot tvangsekteskap – nemlig at det er fullstendig uakseptabelt, skriver han.

Onsdag uttalte også den muslimske teologen Lena Larsen seg til Vårt Land. Hun hadde ikke lest innlegget til WIM, men sa på prinsipielt grunnlag:

– Tvangsekteskap er tvangsekteskap. Hvis ekteskapet ikke er frivillig, er det heller ikke religiøst eller rettslig gyldig. Dermed kan man heller ikke kreve at ekteskapets plikter og rettigheter skal overholdes, sa hun.

LES OGSÅ: Flere unge frykter tvangsekteskap

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter