Nyheter

Forsikringssjokk for asylmottak

Organisasjoner som vil drive asylmottak må regne med skyhøye egenandeler. I et tilfelle er egenandelen 50-doblet

– Det kjennes ikke OK, forteller kassereren i menigheten som risikerer den enorme økningen til den svenske avisen Dagen.

Tanken var at menighetens sommergård og leirsted kunne brukes til å huse flyktninger.

– Fra forsikringsselskapet fikk vi muntlig beskjed om at vi kunne leie ut gården. Samtidig fikk vi også beskjed om at forsikringsselskapet holdt på å undersøke vilkårene for utleie til asylmottak, sier kassereren.

Sjokket var stort da brevet fra forsikringsselskapet kom: Egenandelen økes fra 9.000 svenske kroner til 450.000 – en 50-dobling. Nå forhandler de med både kommunen og forsikringsselskapet.

– Vi har sagt til kommunen at vi ikke kan ta denne økningen, sier han til Dagen.

I Sverige har det vært over 20 branner på asylmottak siden juni. Flere har vært påsatt.

Minimum 100.000

Også i Norge kan egenandelen øke drastisk når leirsteder gjøres om til midlertidige asylmottak. Knif Trygghet, som tilbyr forsikringstjenester til Kristen-Norge, har sendt ut brev til aktuelle organisasjoner om at bruksendring til asylmottak gjør at egenandelen stiger. Per nå har de 8-10 kunder som har startet opp asylmottak. I tillegg er det flere som vurderer bruksendring på sine leirsteder.

En typisk egenandel for et leirsted kan i dag ligge rundt 15.000 kroner hos Knif. Så lenge leirstedet brukes som midlertidige asylmottak vil egenandelen være på 10 prosent av bygningsmassens verdi, minimum 100.000 kroner og maks 1 million.

– Vi vet at risikoen øker ganske betraktelig når bruken endres til asylmottak. Den risikoen tar vi, og dermed må egenandelen justeres, sier markedssjef i Knif Trygghet, Svein Rødskog.

En annen viktig funksjon med høye egenandeler er at det inspirerer eierne til å ta bedre vare på bygningene.

– Det viktigste for oss er at de som driver og eier tar ansvar for sikkerheten. Vi er ute på befaring med rådgivere og gjennomgår sikkerheten på alle stedene som blir midlertidige mottak. Denne gjennomgangen vil også ligge til grunn når premien skal justeres, sier Rødskog.

LES OGSÅ: Advarer mot å skjule religiøse symboler ved asylmottak

Nektes forsikring

Røstens inntrykk er at Knif har en relativt moderat økning i egenandelene sammenliknet med resten av bransjen. Knif har også fått henvendelser fra aktører utenfor Kristen-Norge som ikke får forsikret bygningene sine når de blir asylmottak.

– Vi har sagt nei til å ta stor risiko utenfor kristenfellesskapet. Får vi branner på store eiendommer, vil det slå ut på forsikringspremiene til våre medlemmer, sier han.

LES OGSÅ: «Nødvendig kors-retrett»

Allerede høy egenandel

Det norske misjonsselskap (NMS) driver flere leirsteder som nå blir midlertidige asylmottak. De har hatt forholdsvis høye egenandeler fra før av på sin Knif-forsikring, så økningen blir ikke så stor for dem.

– Den risikoen er vi villige til å ta, sier eiendomssjef Tor Helge Køhn.

NMS er også blitt kontaktet av et potensielt asylmottak som ikke får forsikret bygningsmassen, og dermed ikke kan ta imot flyktningene.

– All ære til Knif for at de er villige til å ta denne risikoen, sier Køhn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sagt opp avtaler

I Sverige har flere forsikringsselskap sagt opp avtalene med asylmottak, ifølge bransjeorganisasjonen Almega Asylboendeföretagen.

– Flere store forsikringsselskaper har til og med sagt opp sine avtaler med eiere på grunn av den økende brannrisikoen. Og de som starter nye, har problemer med å finne selskaper som vil forsikre eiendommen i det hele tatt, sier styreleder Karin Welin til Dagens Nyheter ifølge NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter