Nyheter

FN refser de blåblå

FN kritiserer Norge for ikke å ta hatkriminalitet og bekjempelse av hatefulle ytringer tilstrekkelig på alvor.

I 2011 ba FNs rasediskrimineringskomité Norge utvikle en strategi for å stanse rasisme i den offentlige debatten. FN ba også om at Norge samler inn statistikk om antallet rasismeanmeldelser, antallet saker som blir henlagt, årsaker til henleggelser, etterforskninger og rettsforfølgelse.

I august møtte Solveig Horne (Frp), som da hadde ansvaret for inkluderingspolitikken i Solberg-regjeringen, FN-komiteen til en to dagers høring.

LES MER: Ber flere anmelde hatytringer

Hard kritikk

Senere i måneden felte rapporten fra høringen en hard dom over regjeringens arbeid:

• Norge kritiseres av FN for ikke å ta hatkriminalitet og bekjempelse av hatefulle ytringer tilstrekkelig på alvor.

• Hull i lovverket, få anmeldelser og dommer og mangelfull statistikk er bare noen av punktene som FN anklager Norge for i kampen mot rasistiske ytringer og hatkriminalitet.

LES MER: Sterk vekst i hatkrim mot kristne

FN-komiteen skriver at den er bekymret for en økning i hatefulle ytringer og fremmedfiendtlige budskap i mediene og på andre arenaer – som internett. Både pressen og «visse politikere» fremmer på denne måten intoleranse, fordommer og stigmatisering av etniske og nasjonale minoriteter.

Straffeforfølge

Komiteen mener videre at straffelovens rasismeparagraf «ikke alltid er tilstrekkelig effektiv» for å forebygge og beskytte mot hatefulle ytringer.

Rådet til Norge er klart: Staten må bidra til at flere hatmeldinger blir effektivt etterforsket og at de ansvarlige blir tiltalt og – hvis skyldige – dømt.

LES OGSÅ: Bare 423 personer har signert haterklæring

Heller ikke på det beslektede temaet hatkriminalitet består Norge testen, mener FNs rasediskrimineringskomité.

For det første mener komiteen at lovverket mangler en god nok definisjon av hatkriminalitet. Videre er statistikken mangelfull, og det finnes ikke noe godt nok system for å samordne registrering av hatkriminalitet på tvers av politidistriktene. Dernest er det et veldig lavt antall tilfeller av hatkriminalitet som blir anmeldt og brakt til domstolene.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter