Nyheter

FN-rapport gir rystende bilde av Eritrea

FN-rapport gir rystende bilde av forholdende i Eritrea. – Slutt å slå innenrikspolitisk mynt på eritreiske asylsøkere, sier Landinfos Eritrea-ekspert.

Legg vekk alle planer om å sende asylsøkere med avslag tilbake til Eritrea, oppfordrer FN-rapport. I Eritrea forekommer utenomrettslige henrettelser, tortur, sexslaveri, tvangsarbeid og massedrap, fastslår kommisjonen som har laget rapporten på oppdrag av FN.

Beskrivelsene av staten som kalles «Afrikas siste diktatur» kommer dagen etter at statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet vendte hjem fra sin reise til Eritrea. Her fikk norske myndigheter til en avtale om at norske eksperter skulle få komme til Eritrea for å «samle landinformasjon»

– Politikere skal ikke sitte og vurdere og se om det er trygt å returnere eller ikke. Det er den tilgangen som vi nå har fått til, fortalte Kallmyr til Aftenposten etterpå.

LES OGSÅ: Dei overlevde dødsreisa

Rystende

Men denne landinformasjonen har man allerede, sier Gaim Kibreab, professor i flyktningestudier ved London South Bank University.

– Her handler det om at politikerne velger ikke å ta følgene av den informasjonen man har, sier Kibreab, som har vært hyret som ekspertrådgiver både av danske og norske myndigheter.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kibreab sier FN-rapporten gir ytterligere tyngde til en situasjonsbeskrivelse som allerede utlendingsmyndighetene er bevisste om.

– FN-rapporten er rystende, men det er ikke noe nytt i den. Norske myndigheter har kjent til disse opplysningene hele veien, men de velger tydeligvis å oppføre seg uansvarlig.

– En skam

Professoren følger den skandinaviske asyldebatten nøye. Han har to ganger gitt råd til Landinfo om Eritrea-spørsmål. Og han ble i fjor hyret av Udlændingestyrelsen i Danmark, for å bidra i en utredning som skulle vurdere muligheten for hjemsendelse av eritreiske asylsøkere.

LES OGSÅ: De flykter fra fattigdom, konflikt og krig

Den danske rapporten vakte stor diskusjon. Da den forelå, konkluderte den med at selv avhoppere fra den eritreiske hæren kunne reise hjem uten risiko. Men Kibreab og to andre som hadde deltatt i arbeidet, kunne ikke stå inne for disse konklusjonene. De opplevde at deres bidrag var blitt misbrukt, i et forsøk på å slå innenrikspolitisk mynt på asylsøkere fra Eritrea.

Nå mener han at norske myndigheter er i ferd med å gå samme vei som nabolandet. Han viser til de siste politiske signalene om Eritrea:

– Det er en skam, og understreker at norske myndigheter er i ferd med å bli som danskene. Hvis dere har noen respekt for menneskerettighetene og har tenkt å forbli et respektabelt medlem av det internasjonale samfunnet, så er det på tide å snu.

– Opplever du at du blir lyttet til av Landinfo?

– Ja. Jeg har stor respekt for Landinfo, men det regjeringen ser ut til å forsøke å gjøre, er stikk motsatt av de rådene som Landinfo gir. Så hvorfor skape en slik organisasjon hvis du ikke vil høre på dem?

LES OGSÅ: Vil verne­ diktaturets­ ­hovedstad

Tegn til endring?

Statssekretær Jøran Kallmyr har understreket at det per i dag ikke er aktuelt å forhandle en returavtale.

– Det var viktigst å se på forholdene i landet. Og hvis ting endrer seg, kan det bli aktuelt å få til en avtale, sa Kallmyr om reisen til Aftenposten.

– Er det noen som helst slags tegn på forandring? spør Gaim Kibreab, og svarer selv:

– Jeg ville være veldig glad hvis det er tegn til endring, men det er det ikke i dag. Det eritreiske lederskapet står til stryk når det gjelder menneskerettigheter, og det vet den norske regjeringen, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter