Nyheter

Flyktning vil ha tre koner til Danmark

Ordningen med familiegjenforening gjør at familier med én mann og tre 
koner kan få opphold som flyktninger i nordiske land.

Den syriske flyktningen Daham Al Hasan (47) kom til Danmark i mars og bor der med en kone og åtte barn. I hjemlandet venter 12 barn og to koner på å få komme til Danmark.

Ekstra Bladet skriver at ni av disse 12 barna allerede har fått tillatelse til familiegjenforening, og ifølge avisen vil det utløse barnebidrag på over 200.000 kroner i året.

LES MER: Raja: – Flerkoneri er en moderne form for sexslaveri

Ikke lov, men mulig

Tre av barna hans er over 15 år og har derfor fått avslag på sine søknader om familiegjenforening. Dersom de vil ha opphold i Danmark, må de komme seg til landet på egenhånd for å få vurdert sine asylsøknader.

Flerkoneri er ikke lov i Danmark, men en ekspert vurderer det slik at familiefaren har gode muligheter til å få hele familien samlet i landet.

– Det man kan gjøre i tilfeller der det dreier seg om to eller flere koner, er at faren først søker om familiegjenforening med barna. Samtidig søker barna om familiegjenforening med sine mødre, sier advokatfullmektig Marie Louise Fredriksen til Ekstra Bladet.

At menn kan få flere koner til landet, som følge av at barna søker familiegjenforening med sine mødre, skjer også i Norge.

– Noen menn lever med flere koner i Norge. Får barna familiegjenforening med sin far, kan de søke om å få gjenforening med sin mor. På denne måten kan det være mulig for mannen å få flere koner til Norge, sier advokat Janne Rebecca Fjelnseth i Trondheim til Vårt Land.

LES MER: Flerkoneri er et stadig større problem i Norge

LES MER: I Sverige må staten godta flerkoneri

Dokumentasjon

Hun opplyser at når asylsøkere, immigranter og flyktninger kommer til Norge, baserer myndighetene seg på den informasjonen de får.

– Dersom du kommer fra et land det er vanskelig å få dokumentasjon fra, vil myndighetene vanligvis legge til grunn det som oppgis i asylintervjuet, sier Fjelnseth.

Hun forklarer at det betyr at om du oppgir at du er ugift, blir du registrert som ugift, selv om du kan være gift.

– Oppgir du at du er gift, kan du forbli registrert som gift, selv om du kun er religiøst gift.

LES MER: Går under radaren

– Økt kraftig

Avisen Kristeligt Dagblad skriver at i løpet av årets første tre måneder har 1.833 flyktninger fått asyl i Danmark, mens 2.177 personer er kommet til landet på bakgrunn av familiegjenforening.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) publisert 1. januar 2015 viser at det i 2014 kom 49.881 innvandrere til Norge (nordiske borgere er ikke med i statistikken). Av disse kom 21.367 som følge av arbeid. 16.212 kom på grunn av familie. 6.999 flyktet til Norge, og 5.019 kom på grunn av utdanning.

– Innvandringen av syriske flyktninger har økt kraftig, skriver SSB på sine sider.

SSB opplyser til Vårt Land at deres statistikk baserer seg på de som er bosatt ute i kommunene. Tallene for 2015 blir klare 17. juni.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter