Nyheter

– Flerkoneri går under radaren

I Norge kan en mann være juridisk gift med én, men samtidig være religiøst gift med flere.

Tone Linn Værstad, stipendiat ved Institutt for offentlig rett, Universitetet i Oslo, stiller spørsmål med hvordan det offentlige skal håndtere saker der noen er religiøst gift med flere.

– Det er vanskelig å regulere hva folk gjør når det går utenom det formelle rettssystemet, som ved religiøse vigsler. Alle har lov til å være kjæreste med hvem de vil. Det har vi ingen lover mot, sier hun og legger til:

– Det vil være en mulighet for at noen menn gifter seg, deretter skiller seg, men fortsatt er religiøst gift, og så henter seg en ny kone. Det ville i så fall bety at de formelt sett er gift med én, men religiøst sett er gift med flere.

LES OGSÅ: Hun er den ene av hans to koner

– Lettere å skjule

Anja Bredal, forsker ved NOVA, Høgskolen i Oslo og Akershus, understreker at et religiøst inngått giftemål ikke oppleves som mindre bindende enn et juridisk ekteskap.

– Flere transnasjonale relasjoner øker risikoen, sannsynligheten og muligheten for flerkoneri, fordi det er lettere å skjule, både for ektefellen og staten, sier Bredal og legger til:

– Det er ikke lett å lage statistikk på flerkoneri i streng forstand, fordi det er straffbart og dermed går under radaren, mens den uformelle varianten ikke er straffbar. I statens øyne er sistnevnte «kun» en form for utroskap. For å regnes som gift i Norge må ekteskapet være lovlig inngått. Vi straffer ikke folk for å ha en elskerinne.

LES OGSÅ: Ingen vet hvor mange det gjelder

– Vil ikke rote det til

Ifølge henne finnes det ikke noe forbud i Norge mot å gjennomføre utenomrettslige, religiøse vigsler og det gjelder for trossamfunn både med og uten vigselsrett.

– De aller fleste talspersoner i moskeene med vigselsrett som jeg var i kontakt med, var kun interessert i å utføre vigsler som også var sivilrettslig bindende. De ønsket ikke å rote det til ved å gjennomføre vigsler som kun var religiøse, sier Bredal.

DETTE SIER POLITIKERNE: Lover å følge opp saken

– Haltende ekteskap

I Norge er det krav om prøvingsattest før ekteskap kan inngås. Dette gjøres for å hindre ekteskap med mindreårige eller der en av partene er gift fra før.

– Norsk lov er så tydelig på at flerkoneri ikke er akseptabelt, at det ikke er et tema, sier Marianne Bøe, postdoktor ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

– Men haltende ekteskap er et problem. Dette er der noen er gift både i henhold til norsk og islamsk lov, men ikke får skilsmisse i henhold til islamsk lov, legger hun til.

LES OGSÅ: I Sverige må staten godkjenne flerkoneri

Bøe har vært i kontakt med talspersoner ved moskeer i hovedsakelig Bergen og Stavanger.

– Flerkoneri er også et omstridt tema i islam, spesielt med tanke på hvilke betingelser mannen må oppfylle før han kan gifte seg med flere.

– Lite heldig

Wærstad har i all hovedsak arbeidet med tvangsekteskap,

– Den spesifikke lovreguleringen om tvangsekteskap slår kun inn dersom det er et rettslig gyldig ekteskap, ikke hvis det kun er en religiøs vigsel, selv om alle parter involvert mener og praktiserer ekteskapet som om det var juridisk bindende, sier hun og fortsetter:

– I slike uformelt inngåtte tvangsekteskap må vi falle tilbake på de generelle reglene som forbyr tvang. Dette er uryddig, lite heldig og gjør det vanskelig for domstolene å håndtere sakene.

LES OGSÅ: – Polygami er standarden, ikke unntaket

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter