Nyheter

Flere gjerningsmenn fra Sentral–Asia

Et påfallende stort antall terrorister og fremmedkrigere er fra Sentral-Asia, ifølge eksperter. Mange blir rekruttert som fremmedkrigere via internett mens de jobber i Russland

Nyttårsaften: En mann dreper 39 mennesker på en nattklubb i Istanbul.

Fredag: En lastebil meier ned fire mennesker i Stockholm. En 39 år gammel mann har tilstått.

Begge gjerningsmennene kom fra Usbekistan. Terroren mot flyplassen i Istanbul i fjor og t-banen i St. Petersburg i år ble utført av personer fra Sentral-
Asia.

LES OGSÅ: Islamistene svekket, men trusselnivået hevet

Påfallende mange

Ja, det har vært påfallende mange gjerningspersoner fra Sentral-Asia etter hverandre nå, vedgår seniorrådgiver Ivar Dale, som leder Helsingforskomiteens Sentral-Asia-arbeid. Han synes det er fryktelig leit at et så marginalt fenomen som islamistisk terror nå får prege bildet folk har av Usbekistan og nabolandene.

I tillegg skal 4000 fremmedkrigere ha reist til Syria fra Sentral-Asia, skriver Joakim Brattvoll i et sammendrag på Norsk utenrikspolitisk institutt NUPI sine hjemmesider. Bare Midtøsten, Nord-Afrika og Vest-Europa kan vise til flere. Usbekere utgjør den største gruppen sentralasiatiske fremmedkrigere i Syria. Anslagene varierer fra 500 til 2000.

Ivar Dale peker på noen bakenforliggende årsaker for tallene i Usbekistan spesielt, men også for regionen generelt:

– Usbekistan er et av verdens mest undertrykkende regimer. Unge vokser opp i et fattig og stadig mer brutalt samfunn, uten sikkerhetsnett og med en sikkerhetstjeneste som ikke akkurat driver forebyggende arbeid. Mange unge er litt i fritt fall, på søken etter mening, og kan være lett bytte for radikalisering, sier han.

Særlig unge menn sliter med å finne sin plass, samtykker Dales kollega, Lene Wetteland, som blant annet leder komiteens arbeid med religionsfrihet i Sentral-Asia.

– Det er bare kriminelle eller fundamentalistiske religiøse grupper som gir mulighet til å utvikle seg. Litt på samme måte som høyreekstreme i Norge tok seg av de som sto på utsiden, sier disse: vi ser deg, trenger deg, her hører du til, forklarer seniorrådgiveren.

LES OGSÅ: De ensomme ulvene kjennetegner islamistisk terror

Arbeidsmigranter

Mange sentralasiater blir rekruttert som fremmedkrigere via internett mens de jobber i Russland, ifølge NUPI.

– Arbeidsmigrantene lever i kummerlige kår. De møtes av trakassering i et stadig mer fremmedfiendtlig Russland og er enkle bytter for rekruttering til IS, sier Erika Fatland, forfatter av reiseskildringen Sovjetistan.

Ifølge Ivar Dale er det flest fra Usbekistan og Tadsjikistan blant arbeidsmigrantene.

Alle Vårt Land har snakket med tegner et bilde av et Usbekistan og Sentral-Asia som er langt mer preget av Sovjetunionens ateistiske arv, enn av religion og islam.

Mange av fremmekrigerne herfra har imidlertid erfaringer fra Afghanistan, «særlig som medlemmer i terrororganisasjonen Islamic Movement of Uzbekistan (IMU)», ifølge NUPI.

– Etter sovjettidens ateisme kom de igjen i kontakt med den mest fundamentalistiske islamismen. De ble inspirert og tok med seg erfaringene hjem og man så en viss oppblomstring av muslimske frigjøringsbevegelser da Sovjet falt, sier Fatland.

IMU ble imidlertid slått svært hardt ned på av regimet i Usbekistan og endte i stedet opp med å kjempe sammen med Taliban og Al Qaida i Afghanistan. Nå har gruppen sverget troskap til IS. Den har blitt stadig mer internasjonalt orientert i «medlemsmasse og mål», ifølge NUPI.

LES OGSÅ: Bomber kostet mange liv i Egypt

Islam

Wetteland er kritisk til at det internasjonale samfunnet ser mellom fingrene med noen av verdens mest undertrykkende regimer i Sentral-Asia, fordi de anses som stabile. Hun mener så store rettighetsbrudd har stikk motsatt effekt, og viser til store brudd på religionsfriheten i Usbekistan:

– Går du i feil moské og hører på feil imam, kan du bli arrestert for terrorisme i Usbekistan, selv om du bare er en vanlig troende muslim. Alle skjæres under samme kam.

Ifølge NUPI har myndighetene riktignok tonet ned trusselen fra IS litt i senere tid. Myndighetene forfekter en mer tradisjonell, sentralasiatisk islam, ifølge Wetteland. Denne er mindre streng.

– Dette er også en konflikt mellom tradisjonell islam og en streng variant i Sentral-Asia. Land som Saudi-Arabia betaler for moskeer, og religiøse ledere reiser dit for å studere, sier Wetteland, som også påpeker:

– De jeg kjenner som er troende muslimer former i større grad sin egen tro. Det er opp til deg om du spiser svin og går i moskeen. Litt sånn som mange kristne gjør her.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter