Nyheter

Islamistene svekket, men trusselnivået hevet

Islamistmiljøet i Norge står svakere enn for noen år siden, hevder flere. Samtidig hever PST trusselnivået.

– Tendensen er at miljøene ikke vokser noe særlig. Men det betyr ikke at det ikke er folk der. De som har blitt radikalisert tidligere er der fortsatt, og vi har bitre erfaringer med at det bare trengs én person, sier Shoaib Sultan. Han er spesialrådgiver i Antirasistisk senter, hvor han jobber med kartlegging av ekstreme miljøer.

Samtidig hevet PST trusselnivået fra «mulig» til «sannsynlig» i søndag ettermiddag.

Dette skjedde etter at en 17-åring ble pågrepet etter tips fra publikum. Han var i går ettermiddag siktet for ulovlig befatning med eksplosivt materiale. Dette orienterte PST-sjef Benedicte Bjørnland om på en pressekonferanse i går ettermiddag. Samtidig orienterte hun om at trusselnivået i Norge er justert opp på grunn av fare for «smitteeffekt» etter terroranslag i Egypt og i Sverige.

Kapret lastebil

Fredag ettermiddag braste en kapret lastebil gjennom Drottninggatan i Stockholm, hvor den drepte fire mennesker og krasjet inn i varehuset Åhléns. En 39 år gammel mann, som skal ha uttrykt støtte til IS, er mistenkt for å stå bak hendelsen.

Lørdag kveld sperret politiet i Oslo av deler av Grønland etter å ha funnet en bombelignende gjenstand. Gjenstanden ble destruert og sperringene opphevet natt til søndag. VG skriver at en mann som innvandret til Norge i ung alder, som skal være kjent for PST fra forebyggende arbeid - og som skal ha uttrykt støtte til IS, er siktet i saken.

Frykter fortsatt

Helgens to hendelser bryter med tendensen. For selv om ekstreme islamister ifølge PSTs åpne trusselvurdering fortsatt representerer den største terrortrusselen mot Norge, har den organiserte radikaliseringen avtatt siden 2014, til dels fordi sentrale personer har blitt straffeforfulgt eller drept i kamper i Syria. Samtidig advarer PST mot at fengslede ekstremister kan radikalisere andre innsatte.

- Det er foreløpig for tidlig til å si noe særlig konkret om hendelsene på Grønland og i Stockholm, og motivene bak, selv om det har vært fokus på at den antatte gjerningspersonen i Sverige skal ha hatt IS-sympatier. Men det er nok ikke for tidlig å slå fast at hendelsene, i tillegg til å ramme ofre og pårørende, også vil gå hardt ut over tusenvis av uskyldige muslimer, sier Adel Khan Farooq.

Han står bak dokumentaren Den norske islamisten, som før helgen ble vist på NRK. Her følger han miljøet rundt islamisten Ubaydullah Hussain, som sist uke ble dømt til ni års fengsel for å ha rekruttert til IS.

– Smuldret opp

Adel Khan Farooq sier at miljøet rundt Ubaydullah Hussain og organisasjonen Profetens Ummah, ifølge PST i stor grad har smuldret opp. I tillegg til at sentrale personer har blitt drept eller fengslet, har miljøet også blitt svekket av at flere personer frivillig har trukket seg ut.

- Ifølge mine kilder er det noen som har brutt med gruppen Profetens Ummah, og det var også noen som trakk seg fra dokumentarprosjektet blant annet fordi de ikke lenger identifiserte seg med miljøet og ble overbevist om at IS ikke var noe de kunne støtte. Når man kan bli radikalisert, kan man også bli avradikalisert.

Sterke bånd

Farooq lanserte nylig romanen Mine brødre, som skildrer et islamistisk miljø som ligner Profetens Ummah. Han forteller at han har blitt overrasket over å se hvor varme relasjonene mellom personer i de islamistiske miljøet er. Han tror mange av de om trekkes til miljøene opplever at de der finner et samhold de ikke har funnet andre steder.

– De har et sterkt brorskap og stor omsorg for hverandre. På det private plan er som vanlige mennesker, som ikke bare pratet om islam, de hygget seg. For meg var det spesielt å se hvor normale de kan framstå.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter