Nyheter

Feirer 40 år med kamp for homofile

Sigurd Osberg var den første biskopen som tok til orde for å anerkjenne homofilt samliv. Søndag leder han Åpen kirkegruppes jubileumsgudstjeneste.

– Vi har en liste med 29 LHBT-prester, en kateket og noen diakoner som vi vet om og som jobber i Den norske kirke. Vi har invitert alle disse til å delta ved jubileumsgudstjenesten. 25 av dem stiller i ornat eller tjenestedrakt. Så vidt oss bekjent er dette første gang så mange LHBT-prester er liturger i samme gudstjeneste, forteller styremedlem og jubileumsbokforfatter Trond Laksaa.

I søndagens festgudstjeneste i Oslo domkirke taler biskop Sigurd Osberg. Han var i 1992 den første som i Bispemøtet tok til orde for å akseptere homofilt samliv som en legitim samlivsform.

LES OGSÅ: Kirkeasyl splitter befolkningen

Tilfeldig sammentreff

Samme helg som Åpen kirkegruppe inviterer til 40-årsjubileumsfeiring, arrangerer Åpen folkekirke (ÅF) årsmøte. Dette er organisasjonen som med ja til likekjønnet vigsel som fanesak, fikk valgt inn flest representanter i Kirkemøtet sist høst. Alt tyder nå på at flertallet Den norske kirkes øverste organ i april vil si ja til at homofile og lesbiske kan få gifte seg i kirken.

– Er det symbolsk at disse to arrangementene i tid faller sammen?

– Nei. Det er helt tilfeldig, men veldig flott, sier Laksaa.

– Selv om Åpen kirkegruppe ikke skal legges ned, fører Åpen folkekirke på mange måter stafettpinnen videre. Veldig mange av dem som har engasjert seg i Åpen folkekirke, har bakgrunn fra Åpen kirkegruppe. Og en god del av dem deltar på begge organisasjonenes arrangementer denne helgen.

Kontinuerlig diskusjon internt

Laksaa, som i arbeidet med jubileumsboka har foretatt et dypdykk i ÅKs historie, påpeker at dette startet som et kristent fellesskap, ikke en aktivistgruppe.

– Har Åpen kirkegruppe fortsatt å være først og fremst et slikt fellesskap for kristne?

– Gjennom hele historien har det vært en intern diskusjon om hva gruppa skal være. Noen har hele tiden ønsket å være mer aktivistiske, og flere ledervalg har dreid seg om hvilken retning man skulle ta. I 1985 ble for eksempel Ole-Fredrik Einarsen kastet som leder fordi han ville at Åpen kirkegruppe skulle ha en mer aktivistisk fremtoning.

LES OGSÅ: Lover at kirken fortsatt skal være landsdekkende

Storhetstid på 90-tallet

Laksaa mener at Åpen kirkegruppes glansperiode var fra midten av 1990-tallet og de første årene i dette århundret.

– Dette var nok organisasjonens storhetstid, sier presten som redigerer boka om Åpen kirkegruppe.

LES OGSÅ: – I dag søker vi ikke lenger frelse, men god helse

Aasmund Vik, initiativtakeren, mener det er umulig å peke på et vendepunkt i organisasjonens liv.

– Men det var etter hvert mange som kom til, prester og andre som «sto fram». Folk fikk se oss, og så at vi var relativt dannede mennesker, sier han.

LES MER: Historien bak Åpen Kirkegruppe

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter