Nyheter

– Vær forsiktig med uttrykket ‘englevakt’

– Han hadde englevakt, uttalte Sylvi Listhaug da faren slapp nærmest uskadet ifra en ulykke. – Meget uheldig ordbruk, sier KrF-veteran og psykiater.

– «Englevakt» er et uttrykk vi ser og hører i media stadig vekk, og jeg reagerer like sterkt hver gang. Uttrykket er meget uheldig, for hva med de som ikke kommer uskadet fra ulykker og i verste fall dør? Hvor er englevakten da, spør psykiater og KrF-veteran Hans Olav Tungesvik.

Han reagerer sterkt på innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug bruk av ordet «englevakt» om en trafikkulykke faren hennes ble utsatt for forrige tirsdag. Ordet må benyttes med stor varsomhet, mener han:

– Jo mer profilert vedkommende som bruker uttrykket er, jo alvorligere er det. Begrepet bør få en mer nyansert bruk.

LES OGSÅ: Biskop etter krasj med fyllekjører: – Jeg hadde englevakt

Ingen tvil

Det var tirsdag forrige uke at bilen til Listhaugs far ble totalvraket i en kollisjon. Jan Steffen Listhaug var på vei gjennom Stordalstunellen i Møre og Romsdal da bilen hans krasjet inn i en traktor. Deretter fortsatte kjøretøyet hans videre inn i en lastebil som kom i motgående kjørefelt.

Til alt hell slapp Listhaug unna med noen små kutt og akutt høyt blodtrykk, skriver VG, og viser til Bygdebladet som først omtalte saken.

– Sylvi er utrolig takknemlig for at det gikk bra med faren, og når man ser bildet av bilen er det ingen tvil om at han hadde englevakt, uttalte Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, til VG tirsdag kveld. Dagen etter skrev Listhaug på sin egen Facebook-profil:

«(...) Veldig takknemlig for at det gikk bra med pappa. Han hadde englevakt. Ha en fin dag alle sammen, og kjør forsiktig!»

LES OGSÅ: – Märtha Louise tar avstand fra kristentroen ved å påkalle skytsengler

Maner til forsiktighet

KrF-nestleder og helsetalskvinne Olaug Bollestad sier at også hun kan finne på å ta i bruk englevakt-begrepet, men at hun er bevisst på hvor og hvordan hun bruker det.

– Dette fordi det er et utfordrende begrep for alle de som kommer i ulykker og mister noen av sine: Hvor var Gud? Hvor var englene da? Derfor er jeg forsiktig med å bruke det på egen profil, nettopp av hensyn til alle disse, skriver hun i en tekstmelding til Vårt Land.

Sylvi Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, reagerer slik på kritikken:

– Dette er noe av det latterligste jeg har hørt på lenge. Det må være lov for Sylvi å være glad og takknemlig for at hennes far var heldig i en alvorlig bilulykke, sier han.

LES OGSÅ: Biskoper og englevakt - be dem holde kjeft!

Beskyttende vesener

Teigen opplyser at Listhaug ikke ønsker å utdype begrepsbruken ytterligere da hun er i permisjon.

– Det er nok naturlig for mange både med og uten kristen tro å tenke at det kan være mer mellom himmel og jord når man ser noen overleve noe så dramatisk, sier han.

Også ledende sykehusprest ved Modum Bad, Jon-Erik Bråthen, har betenkeligheter ved ordet.

– Ofte brukes uttrykket «englevakt» ureflektert og lite gjennomtenkt. Samtidig kan jeg forstå at noen bruker det. Vi har behov for å finne årsaker når ting skjer på uforklarlig vis, og kan da ha en tanke om at engler er vesener som beskytter og passer på oss.

LES OGSÅ: Prost tar oppgjør med Märthas engler

Ikke en spurv til jorden

Sylvi Listhaug er ikke den første profilerte personen som har fått oppmerksomhet for å bruke uttrykket «englevakt» i offentligheten. «Jeg hadde englevakt», sa biskop Stein Reinertsen i Agder og Telemark bispedømme, etter at han og en kollega ble påkjørt av en beruset mann i 2014. Biskop emeritus i samme bispedømme, Olav Skjevesland, uttalte noe liknende til Fædrelandsvennen for ti år siden. I 1971 unngikk han og familien en frontkollisjon. Takket være englevakt, mente han.

Jon-Erik Bråthen ved Modum Bad presiserer at begrepet ikke er helt uten teologiske meritter:

– Vi skal ikke se bort ifra at engler er tilstede når det skjer ulykker, men det er problematisk å tenke at engler eller Gud avgjør utfallet av det som skjer. I stedet tenker jeg at Gud er til stede både hos de som gleder seg over den som overlevde, men også hos de som er rammet av dype tragedier, sier Bråthen.

LES OGSÅ: Biskop: – Familien reddet av engler

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter